Možná jste na to také narazili. Máte na hodinkách nastavenou češtinu, české prostředí a přesto při diktování se systém evidentně snaží rozpoznávat jinou řeč a komolí jedno slovo za druhým? Některým uživatelům se to stává “samovolně”, jiným třeba po aktualizaci systému. Co s tím?

 

Jak funguje detekce jazyka při diktování

Watch OS stejně jako iOS a Mac OS umí detekovat používaný jazyk. Sice vychází z nastavení, které udělá uživatel v systému, ale pokud dojde k názoru, že jste jazyk změnili a zapomněli změnit nastavení, může se rozhodnout pro změnu sám. Je to buď na základě použití cizího slova na začátku diktovaného textu nebo podle kontextu například kontaktu, komunikace, aplikace apod. Typicky pokud komunikujete se Siri anglicky, systém očekává, že i diktovaný text může být anglicky.

Diktování na Apple Watch

Změna preference jazyka při diktování

Pokud se dostanete do této situace, tak nezoufejte. V diktovacím dialogu totiž můžete pomoci silného přitlačení na displej (Force Touch) vyvolat ruční nastavení jazyka. Takže stačí při spuštěném diktování silně zatlačit na displej a objeví se ikona Vybrat jazyk. Ťuknete na ní a zvolíte češtinu. Tím systému jasně sdělíte, že jazyk je dán a systém si tuto volbu pamatuje.

Diktování na Apple Watch

Diktování na Apple Watch

Diktování v češtině na všech Apple zařízeních

Diktování je velice šikovný pomocník. Můžete si jej zapnout v MacOS (Předvolby systému – Zpřístupnění – Diktování), můžete si jej zapnout v iOS (Předvolby – Obecné – Klávesnice – Povolit diktování) a je automaticky povoleno i u Apple Watch. V případě hodinek, telefonu a tabletu musí být k dispozici připojení k internetu, protože se používá slovník uložený na serverech Applu. U počítačů si slovník můžete stáhnout a pak diktování funguje i off-line.

 

Chcete se naučit využívat Apple produkty naplno? Vyberte si z naší bohaté nabídky Apple kurzů a workshopů.