Ať je člověk youtuber, tvoří video blog o vaření, nebo si chce pouze pod video poskládané z fotek z dovolené přidat líbivou hudbu, dříve nebo později narazí na problém: autorská práva. Ovšem pro majitele jablečného počítače není nic jednoduššího než si nějaký ten hudební podkres nebo znělku vytvořit sám. Legálně si přijít k vlastní hudbě, a navíc si u toho užít spotu zábavy. V GarageBandu na to stačí jen pár minut. 

Možná jste si někdy „Garáž“ pustili a nic užitečného jste tam nenašli. Ale víte o tom, že základní instalace GarageBandu obsahuje pouhé minimum potřebné pro spuštění a první seznámení?

Pojďme se mrknout na velmi jednoduché doplnění jablečné Garáže až bude praskat ve švech. Potom již nebude větší problém v ní sestavit stovky hudebních podkresů, scénické hudby nebo jingles. Paleta zvukového materiálu a nástrojů uspokojí potřeby jak nadšencům, tak i pokročilým.

Jdeme na to

  1. Jestliže nemáte GarageBand nainstalovaný, zajděte do Mac App Store ve vašem jablečném počítači a zadarmo si jej stáhněte a nainstalujte. 
  2. Spusťte GarageBand a proklikejte se řadou vyskakovacích oken. V této chvíli je jedno jakou volbu u těchto voleb provedete.
  3. Jsme uvnitř samotného GarageBandu a zvolíme tyto položky v menu: 

GarageBand-> Zvuková knihovna-> Stáhnout všechny dostupné zvuky

Dle naší rychlosti připojení k internetu čekáme minuty až desítky minut do úplného stažení, jedná se cca o dvě giga dat. Mezi tím již ale můžeme začít s tvorbou. Jestliže nějaký „komponent“ nebude stažený, uvidíme jej, nicméně bude zšedlý a tedy neaktivní.

Přijďte na náš kurz

V případě, že přijdete na náš kurz GarageBand: Hudba na Macu, dozvíte se mnoho dalších tipů/triků, jak složit jednoduchou znělku, podkresovou hudbu pro video nebo nějaký jingle. Rozhodně nemusíte být počítačovými experty. Stačí chuť se dozvědět nové věci a láska k Applu.

Pavel Černoch