Během školení jsem se setkal s nespočtem lidí, kteří přímo na kurzu přede mnou vybalili zcela nový MacBook. Vždy následovalo tříhodinové intenzivní školení a probrání nejužitečnějších věcí při přechodu z Windows. Jaké to jsou? Tady máte pár tipů!

Kliknutí pravým tlačítkem

Kde na trackpadu najdu pravé tlačítko myši? Je to jednoduché – kdekoliv na trackpadu klepněte dvěma prsty. Toto chování můžete změnit v Předvolby systému – Trackpad.

macOS

Zavírání a změna velikosti oken

Práce s okny. Důležitá součást efektivního používání jakéhokoliv počítače. Tlačítko pro zavření, minimalizaci a maximalizaci okna jsou k dispozici v levém horním rohu daného okna. Můžete také použít rychlou klávesovou zkratku command + H (pro minimalizaci) nebo command + Q (pro zavření a ukončení aplikace)

Otevírání aplikací

Aplikace lze otevírat několika způsoby. Využít můžete Dock, Launchpad a nebo klávesovou zkratku command + mezerník (spustí se funkce Spotlight) a stačí napsat název dané aplikace. Jedná se o nejrychlejší způsob spouštění aplikací. Launchpad (ikona rakety) naleznete v Docku. Osobně mám Launchpad ukrytý také pod aktivním rohem (vlevo dole). Jakmile najedu myší do tohoto rohu, spustí se obrazovka s Lanuchpadem. Vše nastavíte v Předvolby systému – Mission Control – Aktivní rohy.

macOS

Procházení souborů

Hledáte Průzkumník z Windows. Seznamte se s Finderem. Finder je první věc, kterou po spuštění Macu uvidíte. Otvírá se automaticky a při používání dalších aplikací zůstává stále otevřený. Jeho součástí je řádek nabídek nahoře na obrazovce a plocha pod ním. Pomocí oken a ikon zobrazuje obsah Macu, iCloud Drivu a dalších úložných zařízení. Název Finder je odvozený od anglického „find“, což znamená najít, a nazývá se tak, protože pomáhá vyhledávat a organizovat vaše soubory.

Rychlé zobrazení náhledu souborů

Znáte to. Máte složku plnou fotek a souborů, ale hledáte jeden konkrétní. Můžete si ve Finderu zvětšit ikony nebo vyhledávat podle názvu. Ale co když chci jen rychlý náhled? Zmáčkněte mezerník! Funguje to u jakýchkoliv souborů. Mezerník totiž spouští takzvaný rychlý náhled.

Změna nastavení Macu

Hledáte Ovládací panely? Vše najdete v Předvolbách systému. Nikde jinde to nehledejte. Oproti Windows oceníte jednoduchost a přehlednost. Pro Tip: I v Předvolbách systému můžete vyhledávat. Zadejte nahoře do pole hledání klíčové slovo, co chcete nastavit.

macOS

Klávesové zkratky

Milujete jako já klávesové zkratky? Tady jsou ty nejlepší, co prostě musíte umět.

Vyjmout: Command + X
Kopírovat: Command + C
Vložit: Command + V
Označit vše: Command + A
Odvolat akci (krok zpět): Command + Z
Tisk: Command + P
Zavřít okno: Command + W
Ukončit aplikaci: Command + Q
Přepnutí aplikace: Command + TAB
Vynucené ukončení aplikace: Alt + Command + ESC
Hledání souborů (Spotlight): Command + mezerník

Přijďte na náš kurz

Chcete další tipy/triky okolo Macu? Chcete svůj stroj konečně ovládnout? Přijďte na naše kurzy. Nově můžete využít i online kurz macOS: Přecházíme na Maca.