Bojujete s tím, že se vám část fotografií synchornizuje do iCloudu a část ne v Apple Fotkách? Nebo máte podezření, že ne všechny fotografie jsou v knihovně? Udělali jste si nepořádek v umístění fotografií nebo si hráli s nastavením importu? Pak potřebujete konsolidaci.

Kam se ukládají snímky v Apple Fotkách?

Apple dlouhodobě používá a doporučuje systém knihoven. Knihovna je speciální soubor, do kterého aplikace ukládá svá data, aby se nemohla ztratit, pomíchat a aby se o ně nemusel uživatel starat. Apple Fotky proto standardně při importu kopírují originály snímků do knihovny fotografií. Je to užitečné, praktické a je k tomu řada důvodů. Z důvodů zpětné kompatibility s Aperture a iPhoto ale Apple Fotky umí pracovat i s fotografiemi mimo knihovnu, na které knihovna pouze odkazuje (referenced file). To ale znemožňuje jejich synchronizaci na iCloud a přináší velké riziko jejich ztráty. Pokud tyto problémy nechcete mít, ujistěte se v nastavení Apple Fotek, že máte zaškrtnuto Zkopírovat položky do knihovny Fotek.

 

Apple Fotky konsolidace

 

Jak funguje konsolidace?

Úkolem konsolidace je najít fotografie, které jsou mimo knihovnu a nakopírovat je do knihovny. Tím se můžete zbavit odkazovaných souborů a s nimi spojených obtíží. Postup je jednoduchý.

Vyberte si v levém menu položku Fotografie, klikněte na jednu z vašich fotek a stiskněte CMD+A. Tím označíte všechny fotografie, které kdy byly importovány do Apple Fotek.

Následně vyberte v menu Soubor – Konsolidovat…

Aplikace projde vaši knihovnu. Pokud nenajde žádné odkazované fotografie, tak vás o tom informuje. Pokud takové snímky najde, zobrazí jejich počet a nabídne vám jejich přesun do knihovny.

 

Apple Fotky konsolidace

 

Závěr

Apple Fotky jsou aplikace, která vám může velice usnadnit život, pokud ji používáte tak, jak to Apple doporučuje. Tedy s jednou knihovnou a všemi snímky uvnitř této knihovny. Pokud jste z jakéhokoli důvodu historicky toto pravidlo porušili, konsolidace je jedním z nástrojů, který vám pomůže. Z praxe vřele doporučuji mít vše uvnitř knihovny. Výrazně se tak snižuje riziko ztráty snímků.

Chcete se naučit využívat Apple Fotky naplno? přijďte na náš kurz Apple Fotek.