Jestli mají Apple Fotky na Macu nějakou výhodu, tak je to neuvěřitelná jednoduchost a rychlost, se kterou se můžete dobrat k požadovanému výsledku. Pěkným příkladem může být přehrání prezentace z fotek uložených v konkrétním albu. Stačí jen pár kliknutí.

Alba v Apple Fotkách

Když importujete fotografie do Fotek, ukládají se všechny do knihovny a automaticky se zobrazí v sekci Fotografie, kterou program sám třídí do Okamžiků, Sbírek a let. Uživatel si může vytvářet svá alba, která odkazují na ty samé fotografie (nedochází k duplikování) a urychlují vyhledávání snímků. Já osobně vždy po importu otevřu Poslední import, označím fotografie a přenesu si je do Alba, čímž snadno vytvářím své vlastní třídění.

Apple Fotky

Přehrání prezentace z Alba

Pokud chcete někomu rychle a bez starostí ukázat fotografie, které máte uloženy v Albu, nemusíte ručně zakládat a nastavovat prezentaci. Klikněte pravým tlačítkem myši na jméno alba v levém sloupci a zvolte Přehrát prezentaci.

Apple Fotky

Objeví se malé okno, kde zvolíte pouze jeden z přednastavených Motivů a na druhé záložce zvolíte podkresovou Hudbu, kterou máte uloženu v iTunes. Případně můžete využít tématickou hudbu, kterou připravil přímo Apple. Pak už jen stisknete Přehrát prezentaci a jedeme.

Prezentace se spustí v celoobrazovkovém režimu a můžete ji ovládat pomocí mezerníku či zastavit klávesou Esc.

 

Závěr

Pokud chcete přesně nastavit to, jak bude prezentace vypadat, zvolit jiné pořadí snímků apod., označte snímky, které chcete aby se v prezentaci objevili a v menu vyberte Soubor – Vytvořit prezentaci.

 

Chcete se naučit zorganizovat si a upravit snadno a rychle fotky na Macu? Přijďte na můj kurz Fotky: Jak na fotografie na Macu