Ve Fotkách na Macu se v zásadě o třídění fotek starat nemusíte, pokud nechcete.  Apple automaticky rozděluje fotografie do Událostí, můžete využít automaticky generované Vzpomínky či automaticky vytvářená alba podle typu obsahu. Jak ale vytvořit vlastní strukturu?

Základní stavební kámen – Alba

Album je seznam fotografií, které jste ručně vybrali. Tím, že fotografii přidáte do alba se ani nekopíruje, ani nepřesouvá, pouze se zapíše na seznam v Albu. Z toho plyne, že Alb můžete mít libovolné množství, nezabírají skoro žádné místo a dokonce jedna fotografie může být ve více albech. Na druhou stranu nesmíte zapomínat, že fotografii nemůžete smazat z Fotografií ani z alba Vše, protože tím by se ztratila i z vašich alb.

Album jednoduše vytvoříte v menu pomocí Soubor – Nové Album, s tím, že pokud máte při vytváření označenou skupinu fotek, automaticky se do něj přidá. Další fotografie přidáváte jednoduše přetažením myší na jméno alba v levém sloupci, odebíráte z alba klávesou Delete.

Pro vytvoření nového alba jde použít i klávesová zkratka CMD+N.

 

Apple Fotky - Alba

 

Stromová struktura pomocí Složek

Pokud budete mít Alb hodně a začne vám situace připadat nepřehledná, můžete si vytvořit Složky a v nich případně i podsložky a do nich přetažením myší přesunou Alba. Vzniká tím stromová struktura stejně jako je tomu u složek na disku.

Založení nové složky se dělá v menu Soubor – Nová složka a nebo jde použít klávesová zkratka CMD + Shift + N.

 

Apple Fotky - Složky

 

Závěr

Vřele doporučuji neztrácet čas příliš komplikovanou strukturou Alb a Složek. Fotky umí skvěle vyhledávat a automaticky třídit, takže si zaslouží trochu vaší důvěry. Nicméně pokud chcete mít vlastní systém třídění, jde to.

Chcete se naučit využívat Apple Fotky naplno? Přijďte na náš kurz Fotky: Jak na fotky na Macu