Pokud často pracujete v aplikaci Final Cut Pro X, jistě jednoho dne narazíte na červené varování Missing File – chybějící zdrojové soubory. Nemusíte se ničeho bát, dnes si ukážeme jak do FCPX dostat zpátky naše videa. 

Final Cut Pro X - chybějící soubory

Hláška Missing File nám dává najevo, že Final Cut nemůže najít cestu k videím, s kterými pracujeme. Objeví se v případě, že přesouváme knihovnu či videa do jiné složky nebo na jiný disk. Princip řešení je velice snadný. Ukážeme Final Cutu novou cestu k datům pomocí nástroje Relink.

 

Důležité: musíte vědět, kde se chybějící videa ve vašem počítači nacházejí. Pokud jsou odstraněna, je potřeba je znovu zkopírovat např. z kamery. Jestliže videa již k dispozici nemáte, Relink v tomto případě nepomůže.

 

  1. Zvolte knihovnu, ve které se Missing Files vyskytují, označte Event se žlutým vykřičníkem a v menu klikněte na File Relink Files…

    Final Cut Pro X - chybějící soubory

  2. V oknu Relink Files označte Missing Files a klikněte na tlačítko Locate All…

    Final Cut Pro X - chybějící soubory

  3. Najděte ve Finderu složku nebo knihovnu obsahující chybějící videa a potvrďte výběr. Final Cut ověří, zda jsou data kompatibilní.

    Final Cut Pro X - chybějící soubory

  4. V případě, že se neobjevilo hlášení o nekompatibilitě záběrů, můžeme celý proces uzavřít kliknutím na Relink Files. Tento proces může trvat i několik minut v závislosti na množství záběrů.

    Final Cut Pro X - chybějící soubory

Relink dat fungoval bez chyby a můžete pracovat dál na vašem projektu. Samozřejmě problému s chybějícími zdrojovými soubory jde předejít správnou správou dat ve Final Cut Pro X.

 

Chcete se naučit stříhat video na Macu jako profíci? Přihlaste se na náš kurz Final Cut Pro X.