Evernote používám aktivně od roku 2008 a v podstatě po celou dobu v jeho placené podobě. Postupně se pro mě stal velice důležitou součástí mé strategie práce s poznámkami a dokumenty. Přestože používám řadu jiných cloudových služeb, Evernote obsahuje mé nejdůležitější dokumenty a hlavně veškerý kontext k nim. Dokonce ho poslední 2 roky používáme i jako elektronický archiv všech účetních dokladů a dokumentů v mých firmách. Ne, že bych Evernote považoval za dokonalý nebo nenahraditelný, mám jej ale opravdu rád.

 

Rok plný změn v Evernote

Jak už to ve společnostech bývá, někdy se jim daří a někdy ne. Evernote zažil určitě svá úspěšná léta, a to zákonitě vedlo k tomu, že se firma hodně rozkročila a začala dělat spoustu doplňkových aplikací a produktů. Ne všechny se povedly a hlavně bylo vidět, že Evernote samotný se nevyvíjí tolik, jak by mohl. A tak došlo na úbytek uživatelů, ekonomické problémy a změnu v řízení firmy.

Pod novým vedením Evernote postupně zrušil řadu menších projektů, osekal podporu minoritních platforem, jako je Blackberry, a začal zase makat na své hlavní službě. Za poslední rok byla kompletně přepracována aplikace pro Windows, výrazně vylepšena aplikace pro Mac, iOS i Android. Evernote šel do sebe, možná pod tlakem nových poznámek v Mac OS X, a konečně začal vylepšovat samotné zapisování poznámek.

Jednou z novinek byla i změna obchodního modelu. Z původního Basic, Premium a Business se stalo Basic, Plus, Premium a varianta pro firmy. Společnost se pokusila, myslím celkem rozumně, více škálovat svou službu, aby si každý uživatel dokázal vybrat. Už při tomto kroku se objevilo několik omezení u bezplatného plánu Basic, ale nijak zásadně nezasáhly do funkčnosti služby, takže to nikdo v zásadě nereflektoval.

Evernote Clipper

Omezení bezplatné služby

Předevčírem Evernote oznámil další krok ve snaze o oživení celého projektu. V první řadě ještě více omezil bezplatnou variantu. Hlavním limitem se stal strop maximálně dvou zařízení, která můžete ke svému účtu připojit. Já osobně jich mám teď připojených 7!, takže dokážu pochopit povyk, který tento krok způsobil. Evernote dal jasně najevo, že nestojí o uživatele, kteří se vezou a neplatí. To je významná změna, protože posledních pár let byl naopak extrémně velkorysý a bezplatná varianta byla pro většinu uživatelů zcela dostačující.

Osobně to chápu tak, že Evernote se rozhodl zeštíhlit a soustředit se jen na vážné zájemce a firemní klienty. Vzkaz zhruba zní: „Pokud si chcete organizovat domácí archiv dokumentů, běžte jinam. Nechcete zaplatit? V tom případě od nás nečekejte plnohodnotný servis.“ Je to drsné, je otázkou, co to dlouhodobě udělá s popularitou služby, ale lze to pochopit. Evernote se přestal  hnát za bezhlavým růstem a začíná se chovat ekonomicky, což by ve výsledku mohlo prospět zejména platícím zákazníkům.

 

Zdražení

Druhou nečekanou zprávou je, že Evernote se rozhodl zdražit. Cena programu Plus se zvedla na 30 EUR za rok, což bývala cena Premia. A Premium vystoupalo na 60 EUR za rok. To rozhodně není malý posun a pro řadu uživatelů jde doslova o šok, zejména s ohledem na to, že řada konkurenčních produktů je zdarma.

Pokud uvažujete o tom, že z Premium modelu přejdete na Plus, tak limit přenesených dat vás pravděpodobně nijak omezovat nebude. Ale přišli byste o prohledávání PDF a Office souborů, možnost dělat poznámky do PDF souborů, historii a další důležité funkce.

Firma náhlé zdražení vysvětluje potřebou větších investic do vývoje. Je ale otázkou, zda zdražení není příliš vysoké a nezpůsobí spíš odliv zákazníků. Navíc toto zdůvodnění kontrastuje s nedávným prohlášením nového ředitele, který tvrdil, že společnost je v provozním zisku.

 

Závěr

Pokud bude Evernote pokračovat ve změnách a vylepšování, může si své platící zákazníky udržet, zbavit se většiny neplatících a celé službě to může prospět. Umím si představit, že to povede k lepšímu fungování, větší konsolidaci a lepšímu zacílení. Osobně jsem se rozhodl si Premium na další rok zaplatit a dát Evernote rok na to, aby ukázal, jak vážně to myslí. Za poslední rok udělali opravdu hodně změn k lepšímu a pokud bude služba fungovat bezchybně, rád si za ní zaplatím. Navíc stávající klienti mají možnost prodloužit své členství za původní ceny až do poloviny srpna.

 

Chcete se s Evernote naučit lépe pracovat? Přijďte na náš kurz Evernote: Informace pod kontrolou!