A je to tu zase! Pokud máte jako já, jinak úžasný, skener Evernote ScanSnap a zároveň používáte Mac, blíží se problém s ovladači. Už se to stalo v minulosti, bylo to nepříjemné a trvalo to skoro 2 měsíce, než Fujitsu udělalo nové, kompatibilní ovladače. Ano, skener i ovladače pro Evernote dělá Fujitsu a zatímco HW je vynikající, ovladače jsou peklo. Jak se tedy připravit na macOS Catalina?

Evernote ScanSnap

Nové řešení starého problému

Problém je jednoduchý. Přestože ScanSnap je hardwarově prakticky totožný jako fujitsu iX500, má trochu upravený firmware a vlastní, hezčí, ovladače. A každý velký upgrade macOS si žádá zásah do ovladačů, musí výrobce vydat jejich novou verzi. Už jednou se to ukázalo jako problém a tak Fujitsu tentokrát zvolilo novou strategii.

V celkem rozumném předstihu začalo varovat uživatele, že se problém blíží a je potřeba jejich součinnost. Tentokrát se Fujitsu rozhodlo pro radikální řez a tak je postup trochu pracnější, ale do budoucna vyřeší mnohé. Vývojáři totiž připravili speciální nástroj, který do vašeho ScanSnapu nahraje firmware z iX500 a vy v druhém kroku nahradíte Evernote ovladače těmi od Fujitsu, což zajistí kompatibilitu s macOS Catalina. Pracné, ale asi jediné rozumné řešení.

 

Přepsání firmwaru

Vše začíná tím, že si stáhnete speciální program z http://scansnap.fujitsu.com/global/evernote/index.html Skener musí být připojen přes USB a ne přes WiFi, spustíte program, odklikáte pár dialogů a během cca 10 minut je hotovo. U mě proběhlo vše zcela bez problémů.

Druhým krokem je odinstalovat původní ovladače od Evernote, nikoli Evernote jako takový. To bohužel není možné udělat prostým hozením do koše, ale musíte spustit uninstaller. Práce na dalších cca 10 minut včetně restartu, který po odinstalaci sice není povinný, ale vřele jej doporučuji.

Evernote ScanSnap

Instalace nových ovladačů

Posledním krokem je instalace ovladačů od Fujitsu pro iX500 (stažení zde). I zde je trochu zmatek, protože Fujitsu zrušilo původní 3 různé aplikace a ovladače pro Mac a nahradilo je novou, která se jmenuje ScanSnap Home. Tu stáhnete, nainstalujete a pak vás čeká cca dalších 10 minut registrování a nastavování. Zvlášť se nastavuje USB, pak WiFi, pak WiFi proti iOS a pak zpětné napojení na Evernote. Asi 2x jsem se na chvili zasekl, protože jsem nečetl důsledně dialogy, ale pokud budete pozorní, tak to není těžké.

Scan Snap Home

 

Scan Snap Home

Jaký je výsledek?

Po cca 1/2 hodině přepisování, odisntalovávání a zpětného instalování se dostanete do stavu, který je prakticky shodný s tím, na co jsme byli zvyklý. ScanSnap Home umí ukládat výsledek skenování přímo do Evernote, na cloudy, do adresáře a kombinovat vše uvedené. Ovládání i nastavení je dost podobné jako v Evernote verzi, takže se nemusíte změny bát. A proč to vše? protože nové ovladače jsou 64bitové a tudíž nejen kompatibilní s macOS Catalina, ale hlavně jediné správné do budoucna. Takže tento proces absolvujete jen jednou a skener můžete dál vesele používat.

Scan Snap Home

Chcete se naučit využít efektivně Evernote jako digitální archiv? Přijďte na náš kurz Evernote.