Po uvedení iPhonů 6s a 6s+ bylo jen otázkou času, kdy Apple přidá podporu nového 4K formátu videa do iMovie na Macu. Včera byl uvolněn bezplatný upgrade s označením 10.1, který tak činí. Kromě nového formátu však trochu nečekaně přináší i vylepšené uživatelské prostředí a další novinky.

 

Novinky

Hlavní novinkou verze 10.1 je podpora nového rozlišení videa, konkrétně 3840 x 2160 bodů při 30 snímcích za sekundu, které je na iPhonu oznařováno jako 2160 p. Mimochodem, podporu tohoto formátu obsahuje už i aktuální verze iMovie pro iOS, takže stolní počítače dotahovaly náskok iOS. Zároveň přibyla podpora 60 snímků za sekundu při rozlišení 1080p, která bude zajímavá zejména pro hodně dynamická videa.

Další novinkou je přímý import rozpracovaných filmů a upoutávek z iOS verze iMovie, což zjednodušuje přenos práce z mobilního zařízení do stolního počítače. Osobně mám střih na iOS opravdu rád a iMovie na iPadu je mnohem pohodlnější střihový nástroj, než by většina uživatelů čekala. Přesto je třeba zdůraznit, že stolní verze iMovie stále nabízí víc funkcí, takže přenos rozpracovaného projektu dává smysl.

Apple se rozhodl sáhnout i do samotného uživatelského rozhraní aplikace a to se výrazně přiblížilo tomu, jak funguje na iOS. Po spuštění nabízí samostatný prohlížeč pro obsah knihovny (Média), rozpracované projekty (Projekty) a tradiční Kino.

Po otevření konkrétního projektu zjistíte, že i zde došlo k zjednodušení a vyčištění uživatelského rozhraní. Hlavní okno je rozděleno do tří částí – sekce se všemi zdroji (Média, Audio, titulky, Pozadí a Přechody), náhledu a časové osy. Osobně tuto změnu velice vítám, protože jsem při kurzech často narážel na to, že se uživatelé v původním iMovie ztráceli.

Poslední novinkou je přidání deseti video filtrů, které uživatelé mohou znát z iOS verze a nyní z důvodů plné kompatibility projektů dorazily i na Mac.

 

Snímek obrazovky 2015-10-14 v 8.34.36

 

Bohužel ne pro každého

Podpora 4K videa vyžaduje adekvátně výkonný Mac, což asi nepřekvapí. Apple sám uvádí, že podmínkou je Mac vyrobený po roce 2011 s minimálně 4GB operační paměti. Osobně bych laťku smysluplného HW nasadil ještě výš, ale toto je absolutní minimum. Pro plynulé přehrávání 4K videa v plné kvalitě je vyžadován iMac s retinou nebo MacBook s rokem výroby 2013 či vyšším připojený ke 4K monitoru.

 

Snímek obrazovky 2015-10-14 v 8.34.09

 

Hodnocení

Nové iMovie se na první pohled opravdu povedl. Uživatelské prostředí je rozhodně přehlednější a elegantnější, takže se upgrade vyplatí. Pokud máte dostatečně výkonného Maca nebo ideálně iMaca s 4K/5K displejem, tak vás čeká opravdu luxusní zážitek.

 

Chcete se o iMovie dozvědět víc? Přijďte na náš praktický workshop střihu videa!