Aplikaci LumaFusion z mého pohledu nabízí na iPhonu a iPadu nejlepší poměr výkon/cena v oblasti střihu videa. S poměrně jednoduchým ovládáním zvládá zpracování až šesti 4K video stop se všemi nástroji. Verze 2.4.4. přináší novou FiLMiC LUT tabulku 3. generace. Co to znamená?

LUT

Co je LUT?

Look Up Table, zkráceně LUT, je nástroj pro barevné korekce a převody mezi barevnými prostory. Zjednodušeně řečeno jde o trojrozměrnou tabulku umožňující skoro libovolné úpravy jasu, kontrastu, odstínu a sytosti barev. Unikátní na LUT je možnost prakticky jakkoli zdeformovat barevný prostor a provádět tak nejen jednoduché posuny, ale i velmi komplexní barevné korekce či stylizace. LumaFusion již dlouhou dobu má efekty založené na LUT tabulkách k dispozici. Stačí 2x poklepat na záběr, vybrat v dolní liště Color & Efects a následně v pravo nahoře druhou ikonu krychle, která reprezentuje právě LUT tabulky. Aktuálně zde najdete 24 LUT tabulek od tvůrců, plus je možné si importovat vlastní uživatelské LUTky.

deLog LumaFusion

Co přináší FiLMiC v3 deLog LUT?

deLog je algoritmus určený pro zpracován záznamu pořízeného v Log profilu, který umožňuje maximalizovat dynamický barevný rozsah. Takže třetí generaci deLog tabulky můžete použít buď pro zpracování Log záznamu do standardního barevného prostoru nebo pro vytažení barev a kontrastu u standardního záznamu. Zejména v druhém případě budete muset pravděpodobně nastavit nižší intenzitu (Blend), protože je o velmi intenzivní korekci.

V LumaFusion i nadále najdete druhé generace deLog a deFlat tabulek od FiLMiCu spolu s třetí generací.

Závěr

LUT jsou velmi užitečným, rychlým a efektivním nástrojem pro zpracování videa. Umožňují jak převody mezi speciálními barevnými prostor a standardními barevnými prostory, tak korekce obrazu. Je skvělé, že LumaFusion spolupracuje s FiLMiCem, který je považován za profi etalon v oblasti záznamu videa zejména na iPhonu.

 

Chcete se naučit stříhat videa v LumaFusion? Přihlaste se na náš on-line kurz LumaFusion.