Včera konečně vyšel nový Lightroom pro iPad spolu s dlouho očekávaným Photoshopem pro iPad, v jehož stínu možná trochu zapadlo, že Adobe konečně vyřešilo dva nejpalčivější problémy mobilní verze týkající se efektivity. Dokonce jeden z nich nenajdete ani v popisu novinek, takže určitě stojí za to se na nový LR pro iOS/iPadOS podívat zblízka!

Podpora externích úložišť

Byť to Adobe v popisu aktualizace neuvádí, nejnovější Lightroom pro iPad již plně podporuje import fotografií přímo z externích úložišť. odpadá tak konečně potřeba nejprve importovat fotografie do Apple Fotek a pak teprve do Lightroomu. Nyní je postupu výrazně přímočařejší.

Přímo v Lightroom kliknete na ikonu Add Photos a vyberete volbu From Files. Následně šipkou zpět budete muset pravděpodobně vyskočit z kloubového úložiště abyste mohli vybrat externí disk nebo třeba čtečku paměťových karet. Protože Adobe využívá systémový dialog chybí zde možnost vybírat fotografie tažením prstu, ale naštěstí je zde volba Select All, takže nemusíte ručně klikat na stovky fotek jednotlivě.

Je to drobnost, ale v mém osobním případě tato novinka reálně ušetří 15 minut mého života každý den, což je minimálně hodina týdně, respektive 3 dny ročně. 

 

Adobe Lightroom na iPadu

 

Hromadné či chcete-li dávkové úpravy

Druhou očekávanou novinkou je zjednodušení hromadných úprav. Přesně jak jsem očekával, Adobe přidalo funkce Copy a Paste jako novou možnost Selectu. Takže používání je velice přímočaré.

Otevřete si zobrazení miniatur fotografií v knihovně či albu. V pravo nahoře v menu vyberete funkci Select. Vyberete první snímek, ze kterého chcete kopírovat úpravy a kliknete dole na Copy. Následně označíte všechny další snímky, které chcete upravit stejným způsobem a kliknete na Paste.

Hromadné neboli dávkové úpravy fotografií dramaticky mohou zrychlit zpracování u řady typů fotografií. Ať už je to reportáž, portrét, sport nebo třeba wildlife. I nadále zůstává přímo v úpravách možnost kopírovat úpravu z předchozího snímku, ale v řadě situací je nový postup výrazně efektivnější.

 

Hromadné úpravy na iPadu

 

Trvalo to, ale stálo to za to

Nemohu se zbavit pocitu, že poslední měsíce Adobe upřelo všechny své zdroje na dokončení Photoshopu pro iPad, což je na jednu stranu pochopitelné, na stranu druhou viditelně zpomalilo vývoj Lightroomu pro iPad. Nová verze Přináší kromě dalších drobností a oprav výše zmíněné dvě novinky, které reálně výrazně přibližují efektivitu práce na iPadu k práci na počítači, což je dobře. Chce se mi poděkovat a zároveň říct konečně.

 

Chcete se naučit využívat Lightroom na iPadu naplno? Přihlaste se na náš workshop Lightroom: Zpracování fotografií na iPadu.