Pixelmator je bitmapový editor, což znamená, že pracuje s jednotlivými body fotografie. Dnes si ukážeme, jakým způsobem změnit velikost fotografie, tedy počet jejich bodů. Pokud chcete jen zmenšit soubor s fotografií, je většinou lepší místo změny rozlišení nastavit správně kompresy formátu JPEG.

Změna velikosti fotku nezlepší

V digitálním světě se fotografie skládají z jednotlivých bodů a jejich počet určuje množství zachycených detailů a tím do značné míry technickou kvalitu fotografie. Čím víc bodů fotografie má, tím více detailů může obsahovat. To platí při fotografování.

Pokud už máme existující fotografii, zvětšením počtu jejich bodů se žádné nové detaily nezískají, protože je nemáme kde brát. Pouze se ze sousedních bodů vypočítá bod nový, kterým se fotografie zvětší. Zvětšování fotografií tudíž nepřináší kvalitativní zlepšení, naopak se fotografie často lehce rozmaže, a je čistě technickou operací. Pokud nemáte opravdu dobrý důvod, tak fotografie nezvětšujte.

Opačný proces, tedy zmenšování počtu bodů fotografie logicky vždy znamená ztrátu jemných detailů a postupnou degradaci snímků. Paradoxně se zmenšením může fotografie zdát lehce ostřejší, protože dojde k zahuštění obrazové informace. Lepší ale nebude.

Pixelmator - zmenšování fotografií

Jak změnit velikost fotografie v Pixelmatoru

V menu zvolíte Image – Image size. Objeví se jednoduchý dialog, ve kterém můžete zadat cílovou velikost fotografie. Pokud ji budete zadávat přímo v bodech (pixels), nezáleží na nastaveném rozlišení (Resolution). Pokud budete zadávat velikost v cm nebo palcích, tak je třeba ještě správně nastavit rozlišení či chceteli hustotu v DPI (pixels/inch). V obou případech Pixelmator nahoře ukazuje původní a novou velikost fotografie v bodech.

Pokud vypnete Scale proportionally můžete změnit různě počet bodů na šířku a na výšku, čímž se obrázek proporčně zdeformuje.

Pokud vypnete Resample image, tak se fotografie nijak nemění a celý dialog funguje jako kalkulačka, která ukazuje potenciální tiskovou velikost při zadaném DPI a zachování počtu bodů.

Pixelmator - zmenšování fotografií

Závěr

Jak už bylo řečeno, zvětšování fotografie má smysl jen vyjímečně, typicky při tisku. Zmenšování se používá v situaci, kdy chci fotografii umístit na internet nebo zmenšit pro jiné účely. V takovém případě si vždy zachovejte originál v plném rozlišení.

Chcete se naučit s Pixelmator pracovat naplno? Přijďte na naše kurzy Pixelmator pro začátečníky a Pixelmator: Workshop kreativních úprav.