Každá aktualizace Pixelmatoru Pro má nějaké zaměření. Programátoři si vyberou jednu konkrétní oblast a tu se pokusí posunout kupředu. Verze 1.6.2 je zaměřená na práci s vrstvami.

Je paradoxem, že většinou ty nejdrobnější úpravy mívají ten největší dopad na efektivitu práce. První takovou novinkou je možnost vyměnit obsah vrstvy, aniž by se změnil její styl a s ní spojené nedestruktivní úpravy. Stačí jen v menu vybrat Format – Image – Replace Image nebo použít novou klávesovou zkratku Shift + CMD + R.

 

Replace Image

Další podobně užitečnou novinkou je možnost načíst masku pro vrstvu z externího souboru. V podstatě jakýkoli obrázek tak lze snadno použít jako masku. Stačí vybrat vrstvu a v menu použít funkci Format – Mask – Choose Mask a následně vybrat soubor, který se použije jako maska.

Zejména pro uživatele Photoshopu přecházející na Pixelmator Pro je skvělou zprávou, že nově byla klávesová zkratka CMD + I přiřazena inverzi barev, stejně jak tomu je ve Photoshopu. Hodí se nejen při barevných úpravách, ale často i při práci s maskami, pokud chcete obrátit jejich význam.

Dalšími novými klávesovými zkratkami  je Shift-CMD+V pro vložení vrstvy se souborem, který vyberete ve Finderu nebo Alt + CMD + G pro zapnutí a vypnutí ořezové masky. A nechybí ani možnost přidržet Alt při zakládání masky a tím automaticky vytvořit inverzní masku. Opět stejně jako je tomu v Adobe Photoshopu.

Závěr

Verze 1.6.2 přinesla ještě pár drobných vylepšení a oprav chyb. Používám ji už něco přes den a zatím jsem nenašel jediný problém, takže se ji nemusíte bát nainstalovat. Pro všechny vlastníky Pixelmator Pro je k dispozici v Mac App Store zdarma.

Chcete se naučit pracovat s Pixelmatorem Pro opravdu efektivně? Zkuste náš fyzický či on-line kurz.