Používáte aplikaci Fotky na organizaci fotografií na Macu a chybí vám v nich pořádné retušovací nástroje a lokální úpravy? Máte zároveň nainstalovaný Pixelmator, ale nechce se vám ho otevírat na každou fotku? Nastavte si a využívejte nové rozšíření Pixelmator Retouch a máte po problémech.

Co jsou rozšíření a jak se zapínají?

Aplikace Fotky (Photos.app) na Macu je skvělá na organizaci fotek, ale na úpravy nepatří mezi to nejlepší na světě. Apple si to dobře uvědomuje a tak nabídl vývojářům ostatních firem možnost přidávat do Fotek další nástroje pomocí takzvaných rozšíření (Extensions).

Rozšíření Fotek

Pokud ve Fotkách upravujete jakoukoli fotografii (stačí stisknout Enter čímž se aktivují úpravy), poslední položkou v seznamu úprav jsou právě Rozšíření. Když na ně poprvé kliknete, objeví se pouze prázdný výběr s položkou Více, protože si jednotlivá rozšíření musíte zapnout. Klikněte tedy na více a objeví se dialog, ve kterém jsou všechna dostupná rozšíření.

Rozšíření Fotek

Rozšíření se nestahují a neinstalují samostatně. Jsou vždy součástí nějaké aplikace, kterou jste si nainstalovali. V našem případě Pixelmatoru. Stačí zaškrtnout všechna dostupná a je hotovo.

 

Pixelmator Retouch

Rozšíření Retouch nabízí celkem šest nástrojů pro lokální úpravy fotografií, které v samotných Fotkách chybí. Repair a Clone slouží pro retušování. První jmenovaný prolíná novou texturu s původní a je vhodný zejména pro retuše pleti, drobných detailů a všude tam, kde potřebujete snadno a rychle zachovat vzorek. Odpovídá zhruba bodovému retušovacímu štětci z Adobe Photoshopu. Clone je klasické klonovací razítko.

Pixelmator Retouch

Dále jsou tu nástroje pro lokální úpravy, tedy štětce. Light umožňuje zesvětlení a ztmavení, Color mění sytost barev, Soften lehce rozostřuje a Sharpen naopak doostřuje.

 

Závěr

Rozšíření jsou užitečnými pomocníky, kteří posouvají možnosti Fotek dál. Škoda, že jich není více a nejsou pohodlněji integrována do celé aplikace.

 

Chcete se naučit pracovat s fotkami na Macu? Přijďte na naše kurzy: Pixelmator pro začátečníky, Pixelmator: Workshop kreativních úprav a Photos: Jak na fotky na Macu.