Tým Pixelmátoru urdržuje pravidelné tempo aktualizací své vlajkové lodi, grafického editoru Pixelmator Pro. Nově představená verze 1.1.3 kromě opravy řady chyb přináší možnost převodu výběr na tvary (shape) či chceteli křivky a podporu nových formátů.

Pixelmator Pro a tvary

Tvary nebo chceteli křivky jsou v Pixelmatoru i Pixelmatoru Pro od samotného počátku. Umožňují doplnit bitmapový obrázek vektorovými prvky. Kromě písem se tedy jedná o další specifický typ vrstvy. Základem práce s tvary byly tradičně předdefinované tvary – šipky, bubliny, geometrické obrazce nebo třeba srdce. Následně vývojáři přidali nástroj na vytváření vlastních tvarů, který umožňuje s trochou šikovnosti vytvářet vlastní vektorové obrazce.

Verze 1.1.3 přináší zdánlivě drobnou změnu. Umožňuje převést na tvar libovolný výběr. Tato drobné funkce v praxi znamená významný posun, protože pro vytváření výběru (selection) máme v Pixelmatoru Pro několik různých nástrojů a dokonce lze využít i umělou inteligenci či přesněji řečeno strojové učení pro snazší vybírání objektů.

Ve výsledku to znamená, že pokud chcete vytvořit vektorový tvar, můžete použít bitmapový obrázek jako předlohu, zvolit nejvhodnější nástroj pro vytvoření výběru nebo jejich kombinaci a výsledek převést na tvar.

Pixelmator Pro a tvary

Podpora nových formátů

Pixelmator Pro ve verzi 1.1.3 přináší dále podporu několika relativně exotických formátů. Jde o EXR, PBM, ICNS, Radiance HDR a textůrové formáty PVRTC, ASTC nebo KTX. Ty využijete jednak při grafických montážích a velmi pravděpodobně jde o předzvěst možnosti mapovat textury na objekty. Ale to možná trochu předbíhám.

 

Opravy chyb

Nová verze opravuje na tři desítky chyb. Velká část se jich týká otevírání nekompatibilních verzí formátů RAW, PSD apod. Bylo opraveno zobrazování náhledů vrstev při vracení se zpět v historii úprav, otvírání nových oken v situaci, kdy schránka obsahuje velký obrázek nebo třeba chování Repair tool při výběru vrstev.

 

Závěr

Dalo by se říct, že verze 1.1.3 je malým krokem pro člověka, ale velkým krokem pro ty uživatele, kteří chtějí v Pixelmatoru Pro kromě bitmap pracovat i s vektory. Opravy chyb a podpora nových formátů jsou celkem drobnosti, ale samozřejmě potěší. Update je k dispozici bezplatně všem držitelům licence přes MacAppStore.

Chcete se naučit pracovat s Pixelmatorem Pro naplno? Přihlaste se na náš kurz Pixelmatoru Pro.