Vývojáři grafické editoru Pixelmator patří k jedněm z nejpreciznějších, co se týče nasazování nových technologií macOS. Proto nepřekvapí, že nová verze Pixelmatoru Pro 1.5 přišla s podporou nejnovějších vychytávek z macOS Catalina. Co vše je nového?

Podpora Sidecar

První důležitou novinkou je plná podpora technologie Sidecar, tedy iPadu připojeného jako druhého monitoru k Mapu. Plná podpora je mnohem komplexnější úkol, než by se mohlo zdát. Vývojáři vyřešili správu barev, správnou práci s různým rozlišením iPadů a v neposlední řadě i plnou podporu Apple pencil pro ovládání Pixelmatoru Pro v režimu Sidecar. Pokud si tuto technologii chcete vyzkoušet a opravdu užít, tak Pixelmator Pro je ideální nástroj.

Pixelmator Pro

Lepší využití GPU processingu

Pixelmator Pro využívá knihoven Metal již od samotného začátku a výpočty na grafické kartě (GPU processing) u něj vždy byl znát na výkonu. Nově verze 1.5 využívá paralelní výpočty na GPU a také výpočty na více grafických kartách v případě nových Maců Pro. Pixelmator Pro je tudíž připraven plně využít výkon nových Maců Pro ještě dřív než byly uvedeny na trh.

V praxi to znamená, že ve verzi 1.5 je výrazně rychlejší zoomování, srolování, aplikování efektů nebo kreslení štětci. A nebavíme se o změně v řádu jednotek procent, ale 2x až 20x zrychlení v závislosti na grafické kartě.

Pixelmator Pro

Nové funkce využívající strojové učení

Pixelmator Pro byl vždy průkopníkem ve využití umělé inteligence a strojového učení, což je spolu s novým UI hlavní rozdíl vůči základní verzi Pixelmatoru. Verze 1.5 výrazně vylepšila funkci výběru rozsahu barev a funkci odstraňování šumu. V obou případech právě díky vylepšení neuronové sítě a strojového učení (ML).

 

Závěr

Verze 1.5 kromě uvedených novinek opravuje i desítky drobných chyb a přináší i drobná vylepšení ve správě barev. Instalace upgradu se provádí přes AppStore a je zdarma. Během prvního dne testování a používání jsme nenarazili na žádný problém s novinkou, takže ji můžete s klidem nainstalovat.

Chcete se naučit využívat Pixelmator Pro naplno? Přihlaste se na náš workshop.