Příchod watchOS 7 přinesl řadu nových funkcí a většina uživatelů se rozhodla aktualizovat svoje stávající chytré hodinky nebo se k tomu chytá. Systém samotný je stabilní a nevykazuje žádné výraznější chyby. Nicméně někteří uživatelé reportují o aktualizaci sníženou výdrž baterie. Proč a co s tím dělat?

Co se děje při aktualizaci?

V okamžiku, kdy se rozhodnete aktualizovat operační systém hodinek, spustí se poměrně komplexní proces. Nejprve se stáhne nová verze systému. Následně se musí zazálohovat všechna data a stavy běžících a uspaných aplikací, rozbalit nový systém, ukončit starý, nastartovat nový, v něm obnovit všechna data, procesy a aplikace do původního stavu a nakonec smazat starý systém. Možná to zní komplikovaně, ale věřte mi, že jsem to ještě trochu zjednodušil.

Většinou vše proběhne bez problémů a jediné, co může uživatelům vadit je poměrně dlouhý čas, který je k tomu potřeba. Bohužel může nastat i situace, kdy se “něco pokazí” a nejčastějším projevem je právě zvýšená spotřeba energie a s tím spojená krátká výdrž. watchOS 7 by měl pro vaše hodinky znamenat zhruba stejnou spotřebu energie jako watchOS 6. nepřináší ani úspory, ani zvýšenou spotřebu. Takže pokud se viditelně sníží výdrž baterie po updatu, je důvod hledat řešení.

 

Dočasný problém synchronizace

První možností je, že problém vzniká z důvodu zvýšeného přenosu dat mezi hodinkami a iPhonem. Některé aplikace a služby mohou po aktualizaci watchOS 7 na nějakou dobu zvýšit svou aktivitu a znovu přenášet data do z/do iPhonu a tím zvýšit spotřebu. Důvodem mohou být interní změny v systému nebo třeba obnovování dat či záloh. Visuálně to bohužel na hodinkách nepoznáte.

Pokud je příčinou problémů s baterií právě tento proces, netrvá déle než 24 hodin. Takže typicky po druhém nabití se spotřeba hodinek ustálí. Takže pokud pozorujete problémy s výdrží, je dobré nepanikařit a zkusit hodinky 2x vybít a nabít. Často to stačí k vyřešení problémů.

 

Zaseknutý proces v Apple Watch

Druhou možností je, že update systému způsobí zaseknutí některé ze služeb, procesů či aplikací. Opět bohužel nemáte šanci poznat, že se něco takového stalo a nepomůže ani povysílat všechny aplikace ani vypnout a zapnout hodinky dlouhým přidržením tlačítka. Při tom se totiž všechny procesy uloží a po spuštění hodinek se vrátí do původního stavu.

Řešením je HW reset hodinek, při kterém se neztratí žádná data ani aplikace. Stačí  10 sekund přidržet současně stisknuté tlačítko a korunku. Hodinky se vypnou a ihned opět nastartují (objeví se jablíčko). Tento proces zabere většinou 2 minuty, neohrožuje data a řeší problém s jakoukoli zaseknutou službou, procesem či aplikací.

reset Apple Watch

Špatně provedená aktualizace

Nejhorší variantou je, že se při aktualizaci “něco nepovedlo”. Buď se špatně aktualizoval systém samotný nebo se nová verze systému nesnáší s některou aplikací, kterou používáte. V takovém případě je ultimátum řešením resetovat hodinky do továrního nastavení a provést celý proces párování a obnovení ze zálohy. Nejsnazší cestou je otevřít aplikaci Watch na iPhonu  a použít Obecné – Resetovat – Smazat data a nastavení v Apple Watch.

Při tomto procesu můžete přijít o historii některých aplikací nebo třeba statistiky aktivity. Záleží na tom, v jakém stavu se systém nachází.

 

Závěr

Dobrou zprávou je, že problémy má jen velmi malé procento uživatelů, kteří se rozhodli pro aktualizaci systému. Špatnou zprávou je, že u Apple Watch je prakticky nemožné diagnostikovat, odkud problém pochází. Snad vám tento návod aspoň trochu pomůže.

Chcete se naučit využít Apple Watch  naplno? Přihlaste se na náš kurz Apple Watch: životní styl naplno.