Apple celkem nečekaně v pondělí spustil novou předplatitelskou a herní službu pro většinu vývojářů, kteří testují nový iOS 13 a iPadOS. Oficiální vydání je přitom až ve čtvrtek 19. září. Patřím mezi šťastlivce a už pilně a poctivě hraji. V Arcade je v tuto chvíli dostupných 50 her, ale pravidelně by měly vycházet hry nové. A jak jsem spokojený? Jak celá služba funguje?

Jednotná cena

Apple Arcade naleznete ve svém App Storu dole na záložce. Apple své nové službě vyhradil samostatnou stránku a sekci. Jako první se samozřejmě musíte přihlásit skrze své Apple ID a potvrdit podmínky. Dobrá zpráva je, že první měsíc je pro všechny uživatele zdarma. Následně za službu zaplatíte 139 korun měsíčně, což není nijak hrozné.

Apple Arcade

Za to obdrzíte prémiové tituly bez reklam a dodatečných nákupů. Jednoduše si danou hru stáhnete do svého zařízení a můžete se pustit do hraní, a co více, klidně můžete být zcela offline. Arcade také podoruje rodinné sdílení a jakmile vyjdou všechny nové operační systémy, včetně macOS Catalina, můžete hrát kdekoliv a kdykoliv. Samozřejmostí je synchronizace vašich herních postupů.

Hned první večer jsem si stáhl více než deset her. Rychle jsem však narazil na kapacitní limit svého testovacího iPadu Pro 11”, na kterém mám nainstalovaný iPadOS. Ono se není čemu divit, každá hra může mít až několik gigabajtů, proto rozhodně musíte přemýšlet, co si nainstalujete. Samozřejmě nikdy není problém hru vymazat a zase ji kdykoliv nainstalovat.

Podpora herních ovladačů

Obrovskou devízou Apple Arcade je podpora herních ovladačů, a to nejen jednoho. K iPadu a Arcade můžete připojit herní ovladač od svého PlayStationu, XBoxu či využít ovladače typu SteelSeries Nimbus a podobně. Díky tomu okamžitě obdržíte stejné herní zážitky jako na jakékoliv jiné konzoli. Jde už jen o dobře zvolený titul.

Apple Arcade

Za sebe jednoznačně musím vypíchnout Oceanhorn 2, na který jsme čekali dlouho dobu. Hra je solidní konkurencí pro legendární Zeldu a vřele doporučuji tento titul nepřehlédnout. Velmi mě také baví skateboardová seance v podání Skate City. Jednoduše si jedete městem a házíte jeden trik za sebou. K dispozici přitom máte spousty akčních tlačítek a variant, které jsou velmi přehledné a dobře situované.

V Apple Arcade naleznete i spousty logických her, například Grindstone, kde musíte pomocí tahů eliminovat své nepřátele, ale nepříjit k úhoně. Rychlost budete potřebovat u Dodo Peak. Tradiční skákačka, kde v časovém limitu musíte posbírat všechny mince a vejce s malými opeřenci.

Každý si vybere

Pokud naopak hledáte něco rychlého a jednoduché, je tu Big Time Sports. Prostě tradiční „rychloklikačka”, kterých je na Facebook celá řada. Samozřejmě jsou zde i RPG tituly nebo hry využívající prostorovou orientaci, například Hot Lava. Velmi se mi líbí i meditační hra Patterned, ve které skládáte jednoduché puzzle obrázky.

Apple Arcade

Myslím si, že každý si vybere to, co ho nejvíce zajímá. Za jednu cenu si můžete stáhnout co se vám zlíbí. Pevně věřím, že nové hry budou přibývat. Už teď jsou do Apple Arcade zapojena významná herní studia a vývojáři. V případě, že budete hrát na nových iPadech Pro či nejnovějších iPhonech, užijete si i krásnou grafiku, plynulost a skvělou odezvu. Já jsem nadšený a pokud nejste vývojáři, sledujte ve čtvrtek 19. září svůj App Store, jakmile provedete aktualizaci systému na iOS 13, Apple Arcade se objeví. Příjemnou zábavu.

Přijďte na náš kurz

Chcete se připravit na příchod iPadOS? Připravili jsme pro vás speciální půldenní workshop, kde vám rychle a snadno ukážeme, jak přejít z iOS 12 na iPadOS. Kromě vysvětlení novinek se můžete těšit na naše několikaměsíční zkušenosti s testováním beta verze a praktickým nasazením v každodenním provozu.

Přijít můžete i na naše workshopy v Ostravě, kde nebude chybět iPadOS, ale i ukázka Apple Arcade v praxi.