Jsou notifikace otravné nebo užitečné? Potkávám čím dál více lidí, kteří mají zcela vypnuté notifikace. Nechtějí, aby na ně iPhone nějakým způsobem křičel nebo je rušil v nevhodný okamžik. Je opravdu nutné, hned teď odpovědět na email nebo vyřešit konverzaci na Facebooku? Pojďme se podívat, jaké jsou možnosti nastavení a správy vašich notifikací.

Moje workflow

Než uvedu všechny možnosti, řeknu vám, jak to mám já. Notifikace mám samozřejmě zapnuté, ale jen u vybraných aplikací. Opravdu nepotřebuji během dne vědět, že v mé oblíbené hře mám zase plné životy a mohu se pustit do hraní. Můj nejoblíbenější systém oznamování nových událostí je skrze odznaky, tedy červené kolečko s číslovkou uvnitř. To udává počet událostí v dané aplikaci. Některé aplikace mi také vyskakují skrze dočasné bannery, tedy vždy nahoře mi vyjede okno s nějakou událostí.

Notifikace

Prakticky vůbec nepoužívám Oznamovací centrum, pouze při uzamčení jako rychlý náhled na jednotlivé akce. Během dne jen výjimečně stahuji z pravého okraje svého iPhonu Oznamovací centrum. Jak jsem již uvedl, dávám přednost odznakům a dočasným bannerům. Většinou mi stačí informace, že se něco děje a když mám čas, tak se k ní vrátím. Tenhle systém vyhovuje mě, ale neříkám, že bude i vám. Na všech kurzech tvrdím, že je potřeba notifikacím věnovat zvláštní péči. Každou aplikaci je potřeba nastavit zvlášť a přemýšlet o tom, co vše vám bude vaše zařízení oznamovat.

Notifikace

Základní nastavení

Pokud si chcete kompletně nastavit všechna oznámení, běžte na svém iOS zařízení do Nastavení – Oznámení. Úplně nahoře vidíte kolonku Náhledy. Tu mám nastavenou Při odemčení, tedy nechci, aby někdo cizí viděl mé notifikace. Obsah se vždy zobrazí jakmile odemknu iPhone, ať už pomocí Face ID nebo kódů. Velmi dobře to funguje na zamčené obrazovce, kde jsou vidět jen názvy aplikací, ale obsah se zobrazí až po odemknutí. Pokud umíte dobře anglicky a píšete Zprávy v angličtině, můžete si nechat oznamovat zprávy pomocí Siri. Osobně v tom nevidím žádné využití, když všechny konverzace vedu v češtině. Naopak Návrhy Siri bych vám doporučil u všech aplikací zapnout. Jen díky tomu vám na zamčené obrazovce a v průběhu dne budou vyskakovat různé zkratky a chytré automatizace, například to pozná, jaké aplikace v danou denní dobu používáte nejvíce.

Styl oznámení

Následně vidíte všechny aplikace, které máte aktuálně nainstalované ve vašem iPhonu či iPadu. U každé aplikace si můžete zvolit, zda povolíte oznámení. Jak jsem již uvedl. Ve svých zařízeních mám spoustu aplikací, u kterých jsou od prvního spuštění notifikace zcela zakázané. Ostatní mám individuálně nastavené. Stylů upozornění je několik – při uzamčení, skrze Oznamovací centrum, Bannery, Zvuky nebo Odznaky. V případě bannerů si ještě můžete vybrat, zda bude dočasný nebo trvalý. Notifikace se také umí automaticky seskupovat dle aplikací.

Notifikace

Osobně vám doporučuji projít všechny aplikace a přesně definovat to, jakým stylem vás bude aplikace informovat o nových skutečnostech. Já mám například trvale vypnuté zvuky, a to rovnou skrze fyzické přepínátko či Ovládací centrum. Používám akorát vibrace v kombinaci s Apple Watch hodinkami. I ty je fajn zapojit a některé notifikace můžete zcela přesměrovat.

Oznamovací centrum

Ve svém okolí znám spoustu lidí, kteří se naopak řídí jen a pouze pomocí Oznamovacího centra. Několikrát denně ho stáhnout dolů a procházejí jednotlivé notifikace a přímo z Oznamovacího centra jednotlivé akce vyřizují. Můžete snadno a rychle odpovědět na zprávu, smazat danou událost či rovnou otevřít v příslušné aplikaci.

Notifikace

Osobní zóna

Důrazně vám doporučuji také přemýšlet o režimu Nerušit. Jistě jsou chvíle, kdy nechcete být rušeni a právě notifikace a různá oznámení nás vyrušují ze soustředění a hluboké práce. Dobře si tak nastavte jednotlivé notifikace a přemýšlejte o tom, co vám vyhovuje. Nejhorší je chaos a zmatek. Váš iPhone či iPad má sloužit vám. Nejste jeho otrokem.

Přijďte na naše kurzy

V případě, že se chcete o nových funkcích dozvědět více, přijďte na náš kurz iPhone: efektivní pracovní zařízení nebo iOS 13 pro začátečníky od A do Z. Vybírat také můžete z naší další nabídky Apple kurzů. Domluvit lze i individuální či firemní školení.