Víte o tom, že v operačních systémech iOS 14 a iPadOS 14 Apple významně přepracoval aplikaci Zprávy? Nově můžete snadněji a efektivněji spravovat skupinové konverzace nebo odpovídat pomocí zmínky konkrétním uživatelům. Pojďme si to vše hezky vysvětlit a ukázat.

První, co budete potřebovat, je iPhone či iPad s nejnovější aktualizací iOS 14. Také musíte mít aktivované iMessage Zprávy, což lze udělat v Nastavení. Můžete se setkat se třemi typy skupinových zpráv: skupinové iMessage, skupinové MMS a skupinové SMS. Aplikace Zprávy automaticky vybírá typ odesílané skupinové zprávy na základě nastavení, připojení k síti a mobilního tarifu.

Příklad:

  • Pokud vy a váš příjemce používáte zařízení Apple a zprávy iMessage jsou zapnuté, pak se skupinová zpráva pošle jako iMessage (modrá bublina).
  • Pokud pošlete skupinovou zprávu lidem, kteří nepoužívají zprávy iMessage, pak se zpráva pošle jako MMS nebo SMS (zelená bublina).

Zprávy

Skupinové iMessage

Tyto zprávy se zobrazují v modrých textových bublinách. Posílají se přes servery Apple místo přes vašeho operátora a jsou chráněny šifrováním v průběhu celého přenosu. Ve skupinové iMessage každý může:

  • Posílat a přijímat fotky, videa a zprávy se zvukem
  • Vidět všechny odpovědi ve skupině
  • Posílat a přijímat efekty zpráv, jako jsou například skici, animace, efekty bublin a další
  • Sdílet svoji polohu se skupinou
  • Pojmenovat skupinu, přidávat nebo odebírat lidi ze skupiny, ztlumit oznámení nebo skupinu opustit

Skupinové MMS a SMS

Tyto zprávy se zobrazují v zelených textových bublinách a jejich přenos zprostředkovává operátor, nikoli Apple. Pozor na to, že mohou být zpoplatněné dle vašeho tarifu, zvlášť za MMS můžete zbytečně platit vysoké částky. Ve skupinové MMS můžou všichni:

  • Posílat a přijímat fotky a videa
  • Vidět všechny odpovědi ve skupině
  • Vypnout oznámení

Zprávy

Skupinové zprávy se taky zobrazují v zelených textových bublinách a procházejí přes operátora. Skupinové SMS nepodporují připojování multimédií, například fotek nebo videí. Všechny odpovědi ve skupinové SMS se posílají jako samostatné textové zprávy a příjemci nemohu vidět jiné odpovědi ve skupině.

Jak vytvořit skupinovou zprávu?

  1. Otevřete Zprávy a klepněte na tlačítko Napsat.
  2. Zadejte jména nebo klepněte na tlačítko Přidat a přidejte lidi ze svých kontaktů.
  3. Napište zprávu a klepněte na tlačítko Odeslat.

Pojmenujte svou skupinu

  1. Otevřete Zprávy.
  2. Klepněte na skupinovou textovou zprávu a pak na horní část vlákna.
  3. Klepněte na tlačítko Informace a pak na Změnit jméno a fotografii.
  4. Zadejte název, klepněte na tlačítko fotoaparátu a pořiďte fotku. Nebo vyberte fotku, kterou již máte. Jako fotografii můžete dokonce vybrat emotikon nebo Memoji.
  5. Klepněte na Hotovo.

Zprávy

Chcete odpovědět na konkrétní zprávu ve vaší skupině?

  1. Otevřete konverzaci ve Zprávách.
  2. Stiskněte a podržte bublinu zprávy a potom klepněte na tlačítko Odpovědět.
  3. Napište zprávu a klepněte na tlačítko Odeslat.

Jak používat Zmínky?

  1. Otevřete konverzaci ve Zprávách.
  2. Zadejte jméno kontaktu a klepněte na jméno, jakmile se objeví. Nebo napište @ a jméno.

Skrze Zprávy také můžete posílat jakékoliv multimediální soubory, například celá videa, fotky, kontakty, odkazy na web či články napsané v Pages. Rozhodně toho využívejte.

Přijďte na naše kurzy

Chcete se o iOS 14 a iPadOS 14 dozvědět více? Zajímají vás další tipy/triky a užitečná workflow? Přijďte na náš nový kurz Přechod na iOS/iPadOS 14 pro (mírně) pokročilé nebo iOS 14 pro začátečníky od A do Z. Vybrat si také můžete z naší nabídky dalších Apple kurzů a workshopů. Všechny můžete absolvovat i online z pohodlí domova prostřednictvím platformy Zoom.