Náhrada textu je jednou z mých oblíbených funkcí v iOS a macOS. Již roky ji používám pro rychlejší práci s texty a opravdu jsem si na ni zvykl. Po nainstalování iOS 12.1 mi v některých případech přestala fungovat. Kde je problém a jak jej vyřešit?

Co je náhrada textu?

Jde o systémovou funkci, kterou najdete na všech iPhonech, iPadech a Macích. Umožňuje nadefinovat zkratku a k ní delší text (frázi), kterým má být automaticky nahrazena. Mám nadefinované desítky zkratek s různými podpisy, vizitkami, firemními údaji a bloky textu pro obchodní komunikaci. Zkratky se synchronizují přes iCloud, takže je stačí nadefinovat jen jednou a fungují na všech zařízeních. Nejlépe se vytvářejí na macOS v nastavení klávesnice. Nebo je můžete vytvářet/upravovat na iOS v Nastavení – Obecné – Klávesnice – Náhrada textu.

Náhrada textu v iOS 12

Co se stalo v iOS 12.1?

Na macOS mi bez problémů funguje náhrada textu již roky. Po nainstalování iOS 12.1 některé zkratky fungují a některé ne. Vyzkoušel jsem přidat nové, editovat původní, odhlásit a přihlásit iCloud a nic nepomohlo. Po několika minutách Googlení bylo jasno.

Apple v iOS 12.1 zmenšil podporovanou délku fráze (vkládaného textu) na pouhých 127 znaků. Zkratky, které obsahují fráze kratší než 127 znaků fungují. Pokud je text delší než 127 znaků, tak si jej systém pamatuje, korektně jej ukládá a synchronizuje, ale zkratka nefunguje bez jakéhokoli vysvětlení.

Není zcela jasné, proč tento stav vznikl a ani to, jestli jde o záměr či chybu. Nikde jsem zatím vyjádření Applu nenašel. Nicméně osobně předpokládám, že jde o chybu a bude brzy opravena, protože stávající stav je neutěšený a nelogický zároveň.

 

Co dělat?

V tomto okamžiku máte jen dvě možnosti. První je zkrátit používané fráze na méně než 127 znaků. U delších textů můžete situaci zachránit rozdělením fráze na několik částí a vytvořením samostatných zkratek pro každou část.

Druhou možností je nainstalovat speciální aplikaci a nahradit systémový nástroj. Nejznámnějším nástrojem v této oblasti je TextExpander. Funguje na všech Applích systémech a umí mnohem pokročilejší úkony než systémový nástroj. Na iOS vyžaduje podporu ze stravy softwarové klávesnice a dobře spolupracuje třeba s klávesnicí od SmyleOnMyMac. Musíte za něj zaplatit, ale jde o opravdu skvělého pomocníka.

 

Závěr

Osobně jsem se rozhodl doufat v brzkou opravu. Několik nejdůležitějších frází jsem rozdělil a věřím, že iOS 12.2 problém vyřeší. Pokud ne, přejdu na TextExpander.

Chcete svůj iPhone či iPad využívat naplno? Přijďte na naše kurzy iPad:100% mobilní kancelář a iPhone: efektivní pracovní nástroj.