První iPad Pro s Apple Pencil jsem si před lety pořizoval nejen na práci a konzumaci obsahu, ale i na kreslení. Stále mám v paměti, jak Tim Cook při uvedení ukazoval aplikaci Procreate, která je v App Store dostupná již mnoho let. Tahle aplikace patří mezi nejlepší aplikace na kreslení a grafiku. Před pár dny vyšel zásadní upgrade.

Ateliér na jednom místě

Aplikaci Procreate doporučuji i účastníkům našeho kurzu iPad: Efektivní práce s Apple Pencil. Během kurzu vždy rád ukazuji jen zlomek grafických možností, které aplikace nabízí. Nadšení malíři zde naleznou celý svůj ateliér. Neexistuje technika, která by nešla vytvořit v Procreate.

Zásadní update

Před pár dny se v App Storu objevil update Procreate 5, který přinesl řadu vylepšení a nových funkcí. Tou nejzásadnější je optimalizace, zvýšení výkonu a odezvy iPadu. Laicky řečeno, aplikace je výrazně rychlejší a plynulejší.

Vývojáři dále zcela upravili práci se štětci a barvami. Štětce nově dokonce můžete importovat přímo z Photoshopu nebo v novém editoru vytvořit vlastní. Jednoduše zkombinujete více štětců do jednoho a vytvoříte tak svůj vlastní originál. Každý štětec nabízí až 150 různých nastavení. Vše si přitom rovnou vyzkoušíte na čistém papíře. Jakmile budete spokojeni, přepnete se do hlavního projektu a můžete tvořit.

Vylepšena byla i odezva Apple Pencil. Podle přítlaku a náklonu se projeví jednotlivá nastavení a ve výsledku máte k dispozici stovky různých tahů. Nově také můžete importovat vlastní barvy. Vylepšený byl i celkový design aplikace, který je dle mého konečně více přehledný.

Animace

V rámci aplikace pak nově můžete i animovat. V Procreate 5 naleznete nástroj Animation Assist, kde vytváříte jednotlivé vrstvy s možností okamžitého přehrání. Aplikace pak běží na podporovaných zařízení rychlostí 120 snímků za sekundu. Procreate 5 zakoupíte v App Store. Aktualizace na pátou verzi je zdarma.

Tip na tutoriály

Pokud chcete ovládnout Procreate, vřele doporučuji tohle diskuzní vlákno, kde naleznete odkazy na spoustu technik a nápadů. Zároveň se můžete v diskuzním fóru inspirovat od ostatních uživatelů nebo si nechat poradit.

Přijďte na naše kurzy

V případě, že se chcete o nových funkcích dozvědět více, přijďte na nějaké naše Apple kurzy. Vybírat můžete z bohaté nabídky různých workshopů. Domluvit si můžete i individuální či firemní školení.