Apple v minulém týdnu udělal něco velmi nečekaného. Vydal iPadOS (iOS 13) ve verzi 13.1 a dokonce již i 13.2. Dočkali jsme tak setinkového updatu, který běžně vychází až den po oficiálním spuštění nového iOS systému. Bude zajímavé sledovat další vývoj. Tak či tak finále a ostrá verze iPadOS se blíží. Co nového ještě na svém iPadu používám?

Nové Fotky

Apple v iPadOS zcela přepracoval panel v aplikaci Fotky. Nově v hlavní záložce Fotky vidíte zobrazení těch nejlepších momentek z každého dne, měsíce i roku. Kalifornský gigant k tomu používá nové algorytmy a strojové učení, aby vám zobrazil opravdu jen to, co zrovna možná i hledáte či chcete vidět. Samozřejmě velmi snadno se dostanete ke všem svým fotkám a záznamům.

Apple také přepracoval nástroje pro editaci. Vše je přehlednější a snadnější. Konečně také můžete stejné nástroje a efekty použít nejen u fotek, ale i videa. To lze konečně snadno otočit, oříznout či automaticky vylepšit. Mě osobně se fotky zase o něco lépe používají a nové změny vítám.

A co výkon?

Musím uznat, že s každou betou je iPadOS stabilnější a použitelnější. Jasně, jsou věci, které občas nefungují či zamrznou, ale celkově je odezva iPadu rychlá a svižná. Apple s iPadOS u podporovaných zařízení garantuje rychlejší spouštění aplikací a stahované balíčky aplikací jsou menší. Ostatně o starších zařízení a iPadOS jsem se již zmiňoval v minulých dílech tohoto seriálu.

Zpřístupnění

Apple také nezapomíná na lidi s nějakým handicapem a neustále vymýšlí nové techniky a metody zpřístupnění. Tato sekce v Nastavení zařízení dostala samostatnou sekci. Nově také můžete ovládat iPad jen hlasem. Hlasovými příkazy lze zvládnout i komplikované ovládání, jen se řídíte čísly a dáváte jasné příkazy. Člověk s nějakým handicapem se tak vůbec nemusí dotknout obrazovky.

Sdílení

Pokud rádi sdílíte své fotky či dokumenty s ostatními, iPadOS vám nově navrhne, komu můžete chtít soubor poslat a prostřednictvím jaké aplikace. Zařízení jednoduše sleduje, komu nejčastěji a co zrovna posíláte. Konečně tak nemusím hledat v nějakých seznamech, ale konkrétní lidi vidím vždy, když kliknu na tlačítko pro Sdílení.

Ostrá verze je na spadnutí

V úterý 10.9. nás čeká další představení Apple novinek a nových zařízení. U této příležitosti se dočkáme i ostrého spuštění všech nových operačních systému, tedy i iPadOS. Osobně se moc těším a věřím, že Apple nás překvapí ještě nějakými softwarovými novinkami. Rád vás o nich budu informovat a stejně tak o dalším průběhu mé práce jen a pouze na iPadu.

Přijďte na kurz

Chcete se připravit na příchod iPadOS? Připravili jsme pro vás speciální půldenní workshop, kde vám rychle a snadno ukážeme, jak přejít z iOS 12 na iPadOS. Kromě vysvětlení novinek se můžete těšit na naše několikaměsíční zkušenosti s testováním beta verze a praktickým nasazením v každodenním provozu.