Jak asi víte, tak nový iPadOS od začátku testuji na svém 11” iPadu Pro. Často však dostávám dotazy, zda bude takhle stejně a dobře fungovat i na starších či jiných zařízeních. Z toho důvodu jsem iPadOS minulý týden nahodil i na nejnovější iPad Mini 5 a starší iPad 6. generace. Výsledek? Naprosto stejný, ale pojďme se na to detailně podívat.

Široká podpora zařízení

Nový operační systém iPadOS určený pro jablečné tablety naintalujete na všechny generace iPadu Pro, tedy 12.9” (všechny tři generace), 11”, 10.5” i 9.7”. iPadOS si užijete také na „obyčejném” iPadu 5. a 6. generace, na iPadu Mini 4/5 a na iPadu Air 2/3. Myslím si, že více než slušný výčet kompatibilních zařízení. Dovolím si tvrdit, že žádná jiná technologická firma vaše zařízení neudrží v podpoře tak dlouho.

iPadOS v žádném případě váš iPad nezpomalí, a to ani v případě, že máte dnes již stařičký iPad Air 2. Naopak! Váš tablet chytne druhý dech. Apple uvádí nejen lepší výkon, ale i rychlejší odezvu a stahování aplikací. Samozřejmě zde budou nějaké limity a drobná omezení, ale rozhodně se nemusíte obávat s instalací, jakmile bude iPadOS oficiálně dostupný.

iPadOS na iPadu Mini a „obyč” iPadu

Schválně jsem nový operační systém vyzkoušel na nejmenším iPadu. Říkal jsem si, jak to bude vše klapat, především z hlediska multitaskingu, temného režimu a přizpůsobení obrazovky. Jsem z toho příjemně překvapen. I na malém displeji lze používat všechny funkce spojené s multitaskignem, tedy Split View, Slide Over či otevření více aplikací a oken najednou. Ostatně o tom, jak efektivně pracovat s okny jsem psal v minulém díle tohoto seriálu.

Všechny aplikace a úkony jsou velmi hladké a bez komplikací. To samé platí o iPadu 6. generace. I když iPad nemá nejnovější technologie z pohledu displeje, tedy například True Tone, je tmavé pozadí velmi příjemné a použitelné. To samé funguje i u přizpůsobení displeje. I zde máte na výběr zda zanecháte starší rozložení (až 20 ikon) nebo si zapnete optimalizaci (až 30 ikon). Díky tomu se vám nejen na plochu vejde více ikon, ale i do spodního docku.

Na iPadu Mini i na 6. generaci můžete využít nové zobrazení Widgetů a připnout si na plochu to nejdůležitější, co zrovna potřebujete. Samozřejmostí jsou nové funkce okolo Souborů, připojení myši nebo novinky ve Fotkách. O tom se rozhodně zmíním v dalším pokračování seriálu.

Drobnosti z testování

V poslední vývojářské betě přibylo pár zajímavých novinek. Do Ovládacího centra si můžete přidat ikonku pro rychlou změnu tmavého/světlého pozadí. Je to sice drobnost, ale velmi užitečná. Jsou chvíle, kdy nechcete dark mode a naopak.

V rámci Apple Music mě pak hrozně baví karaoke režim. Asi víte, že si u skoro každé písničky můžete zobrazit text. Nově ho můžete dát do karaoke stylu, tedy dle toho, co hudebník zpívá, uvidíte označená slova a můžete zpívat taky. Nemám sice žádné hudební nadání a jak říká má žena – trpím hudební hluchotou, ale občas mě baví si „kdákat” sám pro sebe. Druhořadým efektem je zlepšení mých anglických dovedností a porozumění dané písni.

Sdílení zvuku s AirPody

Velmi mě pak baví nové možnosti párování dvou AirPods k jednomu iPadu. Doma mám kromě nové generace AirPods sluchátek i tu první, i když baterie už není co bývala. Tak či tak to bohatě stačí na jeden večerní film s ženou. Jen v nastavení připojíme druhé AirPody a oba koukáme na jeden iPad. Každý má přitom v uších svůj vlastní pár sluchátek.

Přijďte na náš kurz

Chcete se připravit na příchod iPadOS? Připravili jsme pro vás speciální půldenní workshop, kde vám rychle a snadno ukážeme, jak přejít z iOS 12 na iPadOS. Kromě vysvětlení novinek se můžete těšit na naše několikaměsíční zkušenosti s testováním beta verze a praktickým nasazením v každodenním provozu.