Před pár dny vyšla nová verze LumaFusion 3.1, která přináší mnohem přesnější kontrolu nad efektováním, barvením a zvukovými úpravami videí. Původně se mluvilo o tom, že tento update bude placený, ale tvůrci se jej nakonec rozhodli uvolnit zcela zdarma.

Monitory barevných úprav

Nejviditelnější novinkou je možnost zobrazit si tři různé monitory barevných úprav při editaci klipů, které v reálném čase zobrazují prováděné změny. Najdeme zde klasický multikanálový histogram, ve kterém můžete zapínat a vypínat jednotlivé barevné kanály. Je zde kruhové zobrazení sytosti barev, které je nejužitečnější při ladění pleťových tónů a 3D barevný graf.

LumaFusion 3.1

LumaFusion nabízí celkem 6 variant zobrazení monitorů, můžete je libovolně zvětšovat a zmenšovat. LumaTouch navíc oznámila, že bude plně podporovat Refereční režim v iPadOS 16, který umožní přesnou kontrolu barevnosti na iPadech Pro M1 s displejem 12,9″.

Lepší kontrola nad efekty

Verze 3.1 umožňuje nově manuálně měnit pořadí zvukových efektů a jejich vícenásobné aplikování. Takže nově je možné pro zvýšení intenzity zvolenou úpravu aplikovat několikrát. To platí i pro LUT tabulky, které lze nově také kombinovat a multiplikovat.

LumaFusion 3.1

Další drobná vylepšení

Kromě uvedených velkých změn verze 3.1 zlepšuje podporu Dropboxu a nově umí zobrazovat osobní i firemní složky. Zlepšena je podpora myši a Trackpadu, aplikace nabízí přehledné zobrazení klávesových zkratek a přepracováno bylo i automatické zálohování projektů.

Očekávané novinky

V další verzi bychom se již měli konečně dočkat slibovaného a dlouho v beta verzi testovaného multicam režimu, který umožní nejen automatickou synchronizaci materiálů z více kamer podle časového kódu nebo podle zvuku, ale i velmi jednoduchý střih takových projektů. Hovoří se i o nových možnostech, které přinese iPadOS 16 a zejména Stage Manager, takže se máme nač těšit.

 

Chcete se naučit stříhat efektivně videa na iPadu a ovládat LumaFusion? Přihlaste se na náš kurz pro začátečníky nebo pro pokročilé a absolvujte jej fyzicky v Praze nebo on-line odkudkoli.