S příchodem iOS 14 jsme se dočkali nové funkce v sekci Zpřístupnění, kterou ocení naprosto všichni uživatelé. Nově můžete klepnutím na zadní stranu vašeho iPhonu spustit nějakou funkci, například vytvořit snímek obrazovky, spustit Ovládací centrum, Oznamovací centrum nebo Spotlight. Tato funkce je opravdu užitečná. Jak toho docílit?

Pokud chcete aktivovat klepnutí na zadní stranu iPhonu, spusťte Nastavení – Zpřístupnění – Dotyk a úplně dole uvidíte možnost Klepnutí na zadní stranu. Následně si můžete vybrat, zda vám stačí pouhý poklep či trojí klepnutí.

U každé možnosti máte v konečném důsledků neomezené možnosti, jelikož zde vidíte i své Zkratky ze stejnojmenné aplikace. V praxi si tak můžete v aplikaci Zkratky naprogramovat svoji vlastní funkci a pouhým poklepáním na zadní stranu zařízení ji pak kdykoliv a kdekoliv spustit.

Poklep na iPhone

Osobně se mi velmi osvědčil snímek obrazovky, přepnutí na plochu a také Siri. Záleží na tom, co na svém iPhonu nejčastěji děláte. Rozhodně můžete využít i trojité poklepání a nastavit si sem nějakou činnost, kterou sice děláte opakovaně, ale ne tak často.

Přijďte na naše kurzy

Chcete se o iOS 14 a iPadOS 14 dozvědět více? Zajímají vás další tipy/triky a užitečná workflow? Přijďte na náš nový kurz Přechod na iOS/iPadOS 14 pro (mírně) pokročilé nebo si vyberte z naší nabídky dalších Apple kurzů a workshopů. Všechny můžete absolvovat i online z pohodlí domova prostřednictvím platformy Zoom.