Zdánlivě jednoduchá otázka, na kterou však mnoho uživatelů nezná odpověď. Když si předplatím TV+, tak automaticky získám i všechny filmy z iTunes Store? Kéž by, říkám si vždy. Bohužel jsou to dvě odlišné věci a Apple nám ještě více zamotal hlavu tím, že filmy z iTunes Store jsou k dispozici i v aplikaci TV. Jak se v tom vyznat? Kde nakupovat či si filmy vypůjčit?

Aplikace TV, kterou máme na všech Apple zařízeních, tedy iPhone, iPad, Mac a dokonce i Apple TV, je fajn, ale je potřeba striktně rozlišit, k čemu co slouží. Aplikaci TV si představte jako vaše vlastní domácí kino. Pod záložkou Apple Originals (TV+) najdete veškerý obsah, který Apple tvoří pro svoji streamovací platformu.

TV+

Jde o takový „Apple Netflix či HBO“. Většina z nás máme TV+ stále zdarma, díky tomu, že jsme si koupili nějaké nové Apple zařízení. Pokud ne, můžete využít období zdarma a pak budete muset měsíčně platit. Díky tomu získáte každý pátek nějaký nový díl seriálu, celý film či dokument.

TV

Obsah z TV+ můžete sledovat kdekoliv a kdykoliv. Stáhnout si ho offline do svých zařízení a pouštět na cestách. Jakmile přestanete platit, nic si nepustíte. Jednoduché a logické. Filmy ani seriály vám prostě nepatří, máte je půjčené po dobu předplatného.

iTunes Store

Naopak pokud si zakoupíte nějaký film z iTunes Store či si ho najdete v aplikaci TV, ten vám zůstane. Jde o jednorázový nákup v řádu stokorun, někdy i méně. Vřele doporučuji každý měsíc či dle událostí (Vánoce, Velikonoce, apod.) sledovat iTunes Store. Vždy se zde objevují filmy za akční ceny. Osobně si takhle dělám každý měsíc radost a kupuji si nějaký film či rovnou celý balíček filmů za zvýhodněnou cenu (Harry Potter, Pán Prstenů, atd.).

Nákup takového filmu se automaticky přidruží k vašemu Apple ID a zůstane s vámi klidně do konce života. Můžete si tak budovat vlastní filmotéku. Filmy si můžete stahovat offline nebo si je pustit na jakémkoliv zařízení. Film však nedostanete mimo Apple platformu, rozhodně ho bez Apple ID nepůjčíte kamarádovi nebo nestáhnete na USB disk. Film je přístupný jen a pouze skrze aplikaci TV.

TV

Výpůjčky

Filmy v iTunes Store si také můžete jednorázově vypůjčit. Tohle je asi moje nejoblíbenější metoda. Když není nic nového na Netflixu, HBO, TV+ či Disney+, vždy mrknu do iTunes Storu. Filmy z kin se vždy velmi brzy objevují v iTunes Store a doslova za pár korun si je můžete půjčit na jednorázové přehrání. Vždy je to levnější než lístek do kina.

Vždy máte 30 dnů na to, abyste film začali přehrávat. Celý film pak musíte zhlédnout do 48 hodin od okamžiku prvního spuštění. Vypůjčenou položku si také můžete stáhnout do jednoho zařízení a streamovat ji na jiném.

TV

Hokej v tom dělá aplikace TV, kde vidíte to samé co v iTunes Store, avšak v jiném pořadí a často bez slevových akcí. Mé doporučené proto zní, nakupujete (půjčujte) si filmy přímo v aplikaci iTunes Store. V TV hledám pořady a filmy z TV+ a také tam vidím svoji kompletní filmotéku, tedy filmy z iTunes Store, které jsem si koupil napořád či si je vypůjčil. Hrozně fajn je vybrat film na iPhonu a následně se mi okamžitě objeví na Apple TV, kde ho společně se ženou můžeme zkouknout.

Pokud hledáte filmy a pořady jen v aplikaci TV, dejte si pozor, co patří pod TV+ a za co musíte vždy jednorázově zaplatit.

Přijďte na naše kurzy

Chcete se dozvědět další užitečné tipy/triky, jak používat nejen váš iPhone, ale i další Apple zařízení? Přijďte na naše kurzy, které lze absolvovat i v online podobě.