Hitem poslední doby jsou služby a předplatná všeho druhu. V App Store naleznete spousty aplikací, které nabízejí nějaké předplatné výměnou za nové funkce a vymoženosti. Často také nabízí nějaké zkušební období zdarma, takzvanou trial verzi. Jak takové předplatné rychle a jednoduše zrušit?

Provize pro Apple

V posledních několika týdnech jsem obdržel hned několik dotazů na toto téma. Jak na iOS zařízení zruším aktivní předplatné nějaké služby či aplikace. Podle mě to Apple celkem kulišácky skrývá. Důvod je prostý. Z každého aktivního předpatného skrze App Store má provize. Proč by tedy lidé v Cupertinu chtěli, aby jste si předplatné odhlásili?

Každopádně, pokud chcete zrušit jakékoliv předpatné, které máte aktivní skrze své Apple ID, následujte tento postup. V iOS běžte do Nastavení – iTunes a App Store – klikněte nahoře na své Apple ID – Zobrazit Apple ID (proběhne ověření pomocí Face ID, Touch ID) a klikněte na Předplatná. Ihned uvidíte vše, co máte aktivní, a to včetně data, kdy dojde k obnovení. Snadno tak můžete cokoliv zrušit a přestat platit.

Pokud chcete jednodušší způsob, můžete také otevřít App Store – kliknout na svůj profil s fotkou (vpravo nahoře) a vybrat možnost Spravovat předplatná. A máte hotovo!

Tip: Pokud si aktivujete nějaké předplatné či aplikaci, která obsahuje zkušební verzi zdarma, napište si do kalendáře či připomínek poznámku s notifikací, kdy vám zkušební doba vyprší. Snadno tak zhodnotíte, zda aplikaci nebo službu opravdu potřebujete a vyhnete se možnému placení.

Chcete se naučit využívat své Apple produkty naplno? Přihlaste se na naše Apple kurzy a workshopy.