Pamatujete si aplikaci Duet? Již před mnoha lety jsem si díky této aplikaci rozšířil pracovní plochu svého Macu či Windows o iPad. V té době jsem měl první generaci iPadu Mini a pomocí kabelu jsem propojil obě zařízení a následně si přetáhl nějakou obrazovku jako rozšíření a zrcadlení na iPad. Fungovalo to dobře. V novém macOS Catalina je tato funkce nativní. Jmenuje se Sidecar.

Jak to funguje?

V první řadě je potřeba zdůraznit, že jsem se setkal s řadou problémů v oblasti připojení Sidecar. Ač uživatel splňoval všechny podmínky, tak mu zrcadlení nefungovalo. Na vině jsou chyby v operačních systémech. Pevně doufám, že je Apple brzy odstraní. Pokud jste Sidecar ještě nevyzkoušeli, tak to pojďte vyzkoušet nyní.

Sidecar

Sidecar umožňuje používat iPad jako druhý monitor, který rozšiřuje nebo zrcadlí plochu Macu. Váš počítač a iPad však musí splňovat určité podmínky. Musíte mít nainstalovanou macOS Catalinu a iPad s iPadOS. Konkrétně Sidecar podporuje tyto modely zařízení:

  • MacBook Pro z roku 2016 nebo novější
  • MacBook z roku 2016 nebo novější
  • MacBook Air z roku 2018 nebo novější
  • iMac z roku 2017 nebo novější a iMac (Retina 5K, 27palcový, konec roku 2015)
  • iMac Pro
  • Mac mini z roku 2018 nebo novější
  • Mac Pro z roku 2019

 

  • iPad Pro: všechny modely
  • iPad (6. generace) nebo novější
  • iPad mini (5. generace)
  • iPad Air (3. generace)

Dále obě zařízení musí být přihlášena k iCloudu se stejným Apple ID pomocí dvoufaktorového ověření. Sidecar přitom můžete používat bezdrátově či po kabelu. Pro bezdrátové používání Sidecaru musí být obě zařízení do 10 metrů od sebe a mít zapnuté připojení Bluetooth, Wi-Fi a Handoff. Dále se ujistěte, že iPad nesdílí mobilní datové připojení a Mac nesdílí připojení k internetu.

Při použití Sidecaru po USB se naopak ujistěte, že váš iPad je nastavený jako důvěryhodný pro váš Mac, což stačí udělat jen při prvním připojení a následně si to již pamatuje.

Sidecar

Zrcadlení nebo rozšíření

Jakmile máte splněné všechny podmínky, můžete nahoře v macOS řádku nabídek kliknout na ikonu AirPlay a vybrat váš iPad. Případně můžete navštívit Předvolby systému a vybrat funkci Sidecar. Zde pak také nastavujete, kde bude na iPadu zobrazen panel s boční nabídkou tlačítek nebo Touch Bar, pokud ho váš Mac má.

Důležité je zmínit, že v rámci nastavení Sidecar si můžete vybrat, zda se plocha bude zrcadlit nebo rozšiřovat. Jakmile si nastavíte rozšíření, můžete vzít jakékoliv okno co máte na Macu otevřené a přetáhnout ho do iPadu. V rámci iPadu pak můžete pro dotyk použít Apple Pencil a nebo gesta.

Zvlášť užitečná jsou tato gesta

Posouvání obrazovky: přejíždějte dvěma prsty
Kopírovat: sevřete tři prsty
Vyjmout: sevřete tři prsty dvakrát za sebou
Vložit: rozevřete tři prsty
Odvolat akci: přejeďte doleva třemi prsty nebo poklepejte třemi prsty
Opakovat akci: přejeďte doprava třemi prsty

Sidecar

Pokud používáte aplikace od Adobe, například Photoshop či Ilustrator, můžete využít Apple Pencil pro kreativní úpravy. V takovém případě se váš iPad promění v grafický tablet se vším všudy, a to se už vyplatí. Podporované aplikace by přitom měly přibývat.

Funguje to?

Vřele vám doporučuji Sidecar vyzkoušet. Nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit, například když budete potřebovat opsat nějaká data či se na druhém monitoru dívat na film. Pokud pracujete s grafickými prvky, Sidecar je naprosto skvělá funkce.

Chcete se dozvědět více?

Pokud se chcete dozvědět další vychytávky a ovládat svůj Mac naplno, přijďte na naše kurzy – macOS: Jak využít Mac naplno a nebo macOS: Přecházíme na Maca. Vybírat můžete i z další nabídky různých Apple workshopů.