Přecházíte ze světa Windows na svého první Maca? Možná při prvním spustění a pohledu na plochu lehce lapáte po dechu. Kde jsou ikony aplikací? Kde je tlačítko Start a Tento počítač? Věřte nám, že po pár hodinách si na Windows ani nevzpomenete a budete okouzleni jednoduchostí a funkčním ekosystémem. Pojďme se podívat na pár základních pravidel a funkcí v macOS Mojave.

Plocha na Macu není sklad souborů. Snažte se Plochu používat jako pomyslný pracovní stůl. Na Plochu tak dávejte vždy jen ty soubory s nimiž aktuálně pracujete. Vše ostatní dávejte do příslušných složek. Když vaříte oběd, taky nemáte na kuchyňské lince připravené potraviny celý týden či měsíc, ne?

Používejte sady

Operačnímu systému nesvědčí dlouhodobě uložené velké množství souborů na ploše. V případě, že jsou soubory velké, mohou chod vašeho Maca zpomalit. Pokud se však bez souborů na ploše neobejdete, zapněte si novou funkci Sady, která byla představena v macOS Mojave. Stačí kliknout na plochu pravým tlačítkem myši a vybrat možnost Používat sady. Soubory na ploše se automaticky seskupí v závislosti na druhu do přehledných sad, například Hudba, Dokumenty, PDF dokumenty, Snímky obrazovky a podobně.

Dynamické tapety a tmavý režim

Velmi efektivní je i novinka v podobě Dynamických tapet. Naleznete je v Předvolbách systému v části Plocha a spořič. Na výběr máte dvě tapety – mohavská poušť a solární gradienty. Pokud si tapetu zvolíte, bude se vám plocha měnit v průběhu dne v závislosti na aktuálním čase. Zapnout si můžete i tmavý režim pro celý systém. Opět běžte do Předvoleb systému – Obecné – Vzhled. Na výběr máte Světlý a Tmavý režim.

Dock

Když se podíváte do spodní části obrazovky, uvidíte zde Dock. Jedná se o pás ikon, kde vidíte své jednotlivé aplikace. Dock si můžete přizpůsobit k obrazu svému. Když půjdete do Předvoleb systému – Dock, můžete si snadno Dock zvětšit/zmenšit, přesunout na okraj obrazovky nebo nastavit různé efekty. Pokud chcete změnit pořadí ikon, stačí ji jen chytnout a přesunout. S čím však nehnete je ikona pro Finder (vlevo) a Koš (vpravo). Díky Docku máte všechny aplikace ihned na dosah a snadno je můžete kdykoliv spustit.

Pokud pod ikonou aplikace svítí černá tečka, znamá to, že je aplikace aktuálně spuštěná. Nelze ji tak z Docku odstranit, musíte ji nejprve zavřít a vypnout. Vpravo také naleznete dva rozdělovníky, které oddělují poslední spuštěné aplikace a soubory.

Seznamte se s Finderem

Finder je první věc, kterou po spuštění Macu uvidíte. Otvírá se automaticky a při používání dalších aplikací zůstává stále otevřený. Jeho součástí je řádek nabídek nahoře na obrazovce a plocha pod ním. Pomocí oken a ikon zobrazuje obsah Macu, iCloud Drive a dalších úložných zařízení. Název Finder je odvozený od anglického „find“, což znamená najít, a nazývá se tak, protože pomáhá vyhledávat a organizovat vaše soubory.

Rychlá úprava souborů

V rychlém náhledu můžete kromě prohlížení souborů nově provádět i řadu různých úprav – například ořezávat fotky, podepisovat PDF formuláře a zkracovat videoklipy. Vyberte soubor, stiskněte mezerník a pak klikněte na tlačítko, např. anotace, když chcete přidat anotaci k obrázku. Snadno tak můžete oříznout obrázek či ho jinak změnit.

Jak na Snímky obrazovky

Nová výkonná utilita v macOS Mojave Snímek obrazovky usnadňuje pořizování snímků a videozáznamů obrazovky. Stiskněte Shift + Cmd + 5 a klikněte na některou z voleb, např. pro pořízení statického snímku části obrazovky nebo pro videozáznam celé obrazovky. Nástroje pro záznam obrazovky jsou shromážděné na malé paletě, kterou můžete přetáhnout na jiné místo. Na této paletě najdete i volby pro nastavení místa, kam chcete snímek uložit, pro zobrazení nebo skrytí ukazatele a další.

Přijďte na náš kurz

V případě, že přijdete na náš kurz macOS: Přecházíme na Maca, dozvíte se mnoho dalších tipů/triků, jak používat vašeho Maca. Workshop je určen všem uživatelům Maců, kteří chtějí poznat macOS Mojave. Rozhodně nemusíte být počítačovými experty. Stačí chuť se dozvědět nové věci a láska k Applu.

Pokud patříte mezi pokročilé uživatele, můžete dorazit na náš workshop macOS: Jak využívat Mac naplno.