Jedenáctý operační systém pro macOS je tady! Big Sur si již nyní můžete v App Store či v Předvolbách systému zdarma stáhnout. Musíte mít jen podporovaný Apple počítač. Máte nainstalováno? Co jako první vyzkoušet či změnit?

Kde jsou moje procenta?

Ano, tohle byla moje první reakce když jsem viděl novou ikonu stavu své baterie. Kde jsou sakra moje procenta? Úleva přišla, když jsem si rozkliknul Předvolby systému – Dock a řádek nabídek a vlevo vybral Baterie a kliknul na procenta. Uff!

Ikonický zvuk při startu počítače

Kdo si ještě vzpomíná na starý dobrý zvuk při zapínání Macu? Apple nám tuto funkci vrátil zpátky. Stačí spustit Předvolby systému – Zvuk – Zvukové efekty a zaškrtnout volbu Přehrát zvuk při startu.

Big Sur

Ovládací centrum

V macOS Big Sur si můžete užít zcela nové Ovládací centrum. Jednotlivé panely si můžete upravit. Stejně tak funkce. Vše naleznete v Předvolbách systému – Dock a řádek nabídek. Jednotlivé funkce si také můžete přetáhnout pomocí drag and drop do horního řádku nabídek. Však to vyzkoušejte.

Nové tapety

Kdo by neměl rád tapety pro jednotlivé plochy. Stačí kdekoliv na ploše vyvolat pravé tlačítko myši (dva prsty na trackpadu) a zvolit Změnu pozadí plochy. Nově tady vidíte nejen ostrovy Big Sur, ale i pár dalších zajímavých tapet, které lze nově nastavit v tmavém režimu či automaticky. Tapety se tak budou měnit dle denní doby.

Big Sur

Nové notifikace

Všechny notifikace jsou konečně srovnané ve vláknech a dle témat. Přepracované jsou i Widgety po vzoru iOS 14 a iPadOS 14. Můžete si je upravit, a to nejen velikostně, ale i přizpůsobit. Vše najdete pod ikonou Upravit v Notifikačním centru – švihněte dvěma prsty na trackpadu z pravé strany.

Rozšíření pro Safari

Asi jste už někdy slyšeli o Rozšíření pro Safari. Vůbec poprvé však tyto užitečné appky dostaly své vlastní místo v App Store. Spusťte App Store – Kategorie – Rozšíření pro Safari. Snadno si můžete doinstalovat další blokátory reklam, překladače či chytré čtečky.

Macy kompatibilní s macOS Big Sur

  • MacBook Early 2015 a novější
  • MacBook Air Mid 2013 a novější
  • MacBook Pro Late 2013 a novější
  • Mac Mini Late 2014 a novější
  • Mac Pro Late 2013 a novější
  • iMac Mid 2014 a novější

Přijďte na naše fyzické/online kurzy

Pokud hledáte další tipy/triky, jak pracovat s iPhonem, iPadem či vaším MacBookem, tak můžete dorazit na některý z našich kurzů. Většinu z nich nabízíme i v online podobě. Stačí si vybrat téma a přihlásit se.