Je to skoro měsíc, co jsem začal testovat Macbook 12” Retina. Díky iSetos jsem měl možnost vyzkoušet nejvyšší variantu aktuálního modelu, tedy Core m5 s rychlejší 8GB RAM a rychlejšího 512GB SSD, o které jsem velmi intenzivně uvažoval. Nebudu vás dlouho napínat. Nakonec jsem se rozhodl na něj nepřejít ze svého MB PRO 15” s i7/ 16GB / 1TB, paradoxně ze stejných důvodů, ze kterých jsem o něm vážně uvažoval. Macbook 12” je totiž skvělý notebook na cesty, ale zjistil jsem, že přechod z 15” MB Pro je pro mě přeci jen příliš velký šok. Pokusím se sepsat klady a zápory, které jsem objevil. Třeba to pomůže i vám v rozhodování.

Macbook 12″ – úchvatný prcek

Bezesporu největší a definující výhodou Macbooku 12” jsou minimální rozměry a hmotnost. Právě mobilita mě na tomto modelu lákala a i po měsíci užívání mě nepřestává dostávat do kolen. Notebook je výrazně skladnější než Macbook Air 13” (nikdy bych nevěřil, jak obrovský rozdíl to je) a dokonce je menší a lehčí než iPad Pro 12”! Kdykoli jsem jej vzal na cesty, měl jsem pocit, že mám prázdný batoh a zapomněl jsem jej doma. Je to bomba, je to úchvatné a zároveň je to jeden z důvodů, proč si jej nepořídím. Během týdnů testování jsem zjistil, že jako jediný pracovní nástroj je pro mě příliš malý. Chybí mi místo pro opření rukou při psaní na klíně, displej je menší a jemnější, než je pro mě osobně příjemné na dlouhodobou práci a při práci bez pevné podložky je méně stabilní než MB PRO 15”.

Pokud bych měl říct jasný názor v tomto ohledu, tak Macbook 12” Retina je úplně ideální doplněk ke stolnímu Macu na cesty. Zároveň si dovolím tvrdit, že je to skvělý počítač pro občasné uživatele se zaměřením na běžnou agendu, kteří pendlují mezi domovem a prací nebo třeba domovem a chalupou. Pokud chcete pracovat na notebooku 4 a víc hodin denně nebo chcete mít jen jeden počítač a jste zároveň nároční uživatelé, není to stroj pro vás.

Macbook 12" Retina vs Macbook Pro 15"

Nová klávesnice a Force Touch Trackpad

Jak nízká klávesnice, tak Force Touch Trackpad byly pro mě novinkou. Obojí bylo na první pocit velmi příjemné překvapení. Klávesnice je díky novému tvaru kláves příjemná, pohodlná a přesná. Trackpad je úchvatný kus technologie, který vás ani po měsíci nepřestane těšit přesností a možnostmi. Opět platí, že pokud budete na počítači pracovat jen pár hodin denně nebo nárazově, budete pravděpodobně nadšeni.

Já jsem bohužel zjistil, že při psaní velmi dlouhých textů mě z relativně tvrdé klávesnice bolí prsty a navíc mi vadí její vyšší hlučnost ve srovnání s Macbookem Pro. Naopak Force Touch mi při přecházení zpět na Macbook PRO opravdu chyběl. Možná je to o zvyku, určitě je to subjektivní, ale považoval jsem za důležité zde mou zkušenost popsat.

Jeden USB-C port

Jak jsem již psal v předchozím článku, život s jedním portem si umím představit. USB-C pro běžného uživatele není problém. Můžete použít USB-C kabely s jakoukoli koncovkou, přibývá příslušenství, jsou k dispozici HUBy apod. Já osobně se už teď těším na nové Macbooky Pro, ve kterých se pravděpodobně objeví Thunderbolt 3 konektory, které jsou tvarově i softwarově kompatibilní s USB-C a zároveň by měly přinést kompatibilitu s Thunderbolt 1/2. To bude pro profesionály pecka.

Opět zde platí – Macbook 12”, jako počítač na cesty, je absolutně v pohodě. Když to pojmete jen trochu s rozumem, tak vás jediný USB-C port omezovat nebude. Mně osobně nechyběl ani MagSafe konektor.

Macbook 12" Retina vs Macbook Pro 15"

Výkon

Asi nejkomplikovanější je hodnocení výkonu. Pokud pracujete jen s Macbookem 12”, tak vám přijde celkem v pohodě a první cca 2 týdny jsem neměl pocit, že by mi výkon nějak zásadně chyběl. Brouzdání, běžná kancelářská činnost, práce s fotkami, jednoduchý střih videa, všechno se dá zvládnout. Když jsem ale začal přecházet tam a zpět mezi MB 12” a MB PRO 15”, začal jsem si uvědomovat rozdíl. Macbook 12” se nezasekává v tom slova smyslu, že byste viděli kolečko smrti a čekali. Na druhou stranu, rozdíl v efektivitě práce zejména u fotek a videa je velký. Je to sekundička k sekundičce. O trochu pomalejší start aplikace, o trochu pomalejší import, o trochu méně plynulé rolování, trochu pomalejší reakce aplikace, pomalejší export a na konci zjistíte, že to není úplně ono. Tedy není to ono, pokud jste zvyklý na nejvyšší model Mcabooku Pro a jste náročný uživatel.

Na druhou stranu jsem ani jednou nezažil přehřívání a s ním spojenou ztrátu výkonu. Počítač je absolutně tichý a je vidět, že optimalizace OS X je, s ohledem na opravdu slabý výkon procesoru, velmi dobrá.

Pokud to opět shrneme: Pro běžného uživatele – typu email, word, web a sem tam mrknu na film – je to opravdu v pohodě. Jako cestovní stroj třeba k iMacu je to taký absolutně fajn a uměl bych si to skvěle představit. Subjektivně bych řekl, že Macbooky Air v nejvyšší konfiguraci jsou znatelně rychlejší než Macbook 12” Retina. Na druhou stranu, přestože iPad Pro je hardwarově výkonnější, tak díky komplexnějšímu programovému vybavení a OS X je práce na Macbooku 12” rychlejší a efektivnější.

Výdrž baterie

Nevím jestli jsem blbý já nebo Apple, ale 10 hodin baterka nevydrží, snad ani když vypnete displej. To samozřejmě trochu přeháním, ale při mém stylu práce byla výdrž někde mezi 6 – 8 hodinami podle toho, jestli jsem si dopřál plný jas displeje nebo jsem jej stáhnul. Z pohledu výdrže je tedy na tom Macbook 12” v podstatě stejně jako ostatní Macbooku a není zde výrazný rozdíl.

Drobnosti, které dělají celkový dojem

Co musím i po měsíci zdůraznit je celkově neuvěřitelně příjemný pocit z Macbooku 12”. Všechno dokonale lícuje, dílenské zpracování je neuvěřitelně přesné a precizní. Každý detail designu, barevné varianty, na své rozměry skvělé repráčky, umístění portů, rozložení klávesnice, skvělý trackpad, neuvěřitelně jemný displej s vynikající optimalizací OS X, malý zdroj, všechno tohle člověka prostě nadchne.

Kdybych měl Applu něco vytknout, tak je to prehistorická kamerka FaceTime, kterou člověku opravdu rozum nebere. A když už jsme u těch detailů, myslím si, že by Apple měl přibalovat redukci z USB-C na USB a kabely by mohly být v barvě počítače. Možná je to nesmyslný problém prvního světa, ale jsou to právě ty drobnosti, které dělají dokonalost.

Proč si tedy Macbook 12” nenechám?

Zjistil jsem, že po malém Macbooku prahnu pro jeho miniaturní rozměry, které jsou ve výsledku pro mě příliš miniaturní. Sice bych vyšší mobilitu chtěl, opravdu moc chtěl, ale budu si muset počkat na nové Macbooky Pro.

Myslel jsem si, že už nejsem náročný uživatel, že nepotřebuji pracovní stanici a že mi stačí notebook na cesty. Malý Macbook je skvělý počítač na cesty, ale nechci mít dva počítače a přeci jen pracovní stanici potřebuju a na výkon a flexibilitu MB Pro jsem sakra zvyklý.

Myslel jsem si, že je pro mě elegance důležitější než ergonomie většího počítače a zjistil jsem, že na ultrabooku se mi špatně píší dlouhé texty a že 12” displej je na úpravy fotek přeci jen málo. Asi si teď klepete na čelo a říkáte si, že je to jasné, ale já na to musel přijít praxí.

Po měsíci práce na Macbooku 12” Retina bych jej doporučil komukoli jako druhý cestovní počítač a rozmluvil bych jej každému, kdo je náročný uživatel zvyklý na Macbook Pro. Přechod mezi Macbookem Air a Macbookem 12” je trochu komplikovaná otázka a záleží na subjektivních preferencích. Smysl dávat může a nemusí.

Osobně zůstanu u kombinace Macbook Pro 15″ + iPad Pro.

Zajímáte se o Apple produkty? Přijďte na naše školení a workshopy Apple.