Na Dark mode, tedy tmavé uživatelské rozhraní, jsme na Macu čekali dlouho. Šetří oči, pokud jste v tmavém prostředí, šetří displej a dokonce i spotřebovanou energii. To vše jsou jednoznačně výhody, ale přesto většina uživatelů tmavý režim nepoužívá. Na příkladu Evernote je dobře vidět proč.

Evernote v Dark mode

Podpora Dark mode v Evernote

Poměrně záhy po představení Dark modu v macOS X Mojave přišel Evernote s jeho nativní podporou. Celý Evernote je ve světlém režimu opravdu hodně světlý, pracuje s takřka bílým pozadím a výraznými světlými plochami. V okamžiku, kdy si v macOS X zapnete tmavý režim, tak se Evernote přepne do inverzního režimu. Pozadí pracuje se dvěmi úrovněmi tmavě šedé, písmo používá dvě úrovně světle šedé a do všeho svítí výrazné zelené plus pro vytvoření nové poznámky. Vše přesně podle zadání Applu pro vývojáře.

Za sebe musím říct, že Dark mode v Evernote považuji za ten povedenější. Třeba ve srovnání se systémovým kalendářem nebo emailem je rozhodně čitelnější a přehlednější. Na druhou stranu po dvou týdnech používání jsem přišel na to, že musím trochu zvětšit písmo, abych mohl poznámky pohodlně číst a vložené dokumenty a kresby působí jako pěst na oko. Stejný problém má třeba Safari s webovými stránkami, které mají světlé pozadí.

Evernote v Dark mode

Kompromis

Tento rozpor si zřejmě uvědomují i u Evernote a proto v nastavení najdete možnost zapnout světlé zobrazení poznámek v tmavém režimu. Aplikace jako taková zůstane tmavá, ale tělo zobrazené poznámky má bílé pozadí. Sice je to trochu proti logice tmavého režimu, ale za sebe musím říct, že tato varianta mi přijde přehlednější, zejména u rozsáhlejších poznámek s přílohami a kresbami.  

Evernote v Dark mode

Závěr

Dark mode je zajímavá funkce, kterou se vývojáři i uživatelé teprve učí používat. Osobně jej zapínám, když občas potřebuji pracovat večer. Přes den používám světlý režim, který je pro mě příjemnější. Implementace v Evernote ukazuje, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se naučíme s tmavým režimem opravdu efektivně pracovat. Přeci jen je lidstvo staletí zvyklé na bílý papír.

Chcete se s Evernote naučit pracovat naplno? Přihlaste se na náš kurz Evernote: Informace pod kontrolou.