Vývojáři Pixelmatoru jsou jedni z prvních, kteří přidali do své aplikacě plnou podporu pro macOS High Sierra. Pixelmator 3.7 podporuje nový formát HEIF a propojení s novou verzí aplikace Apple Fotky.

Podpora formátu HEIF

Soubory s novým formátem High Efficient Image Format s koncovkou .HIEC, v iOS 11 a macOS High Sierra začal Apple používat, aby zmenšil velikost ukládaných fotografií. Ve srovnání s JPEG formátem je novinka o zhruba 40% – 60% úspornější. Všechny iPhony automaticky fotografují s iOS 11 do HEIF a v tomto formátu jsou fotografie ukládány i v iCloud knihovně. Pixelmator 3.7 tento formát podporuje, takže není potřeba fotografie pro Pixelmator převádět do JPEGu. Tím nejen ušetříte místo v počítači, ale zároveň budou fotografie kvalitnější, protože převod HEIF na JPEG může snížit množství detailů ve fotografii.

Pixelmator 3.7

Propojení s Apple Fotky

Další důležitou novinkou je podpora propojení s Apple Fotkami. Ty v macOS High Sierra nabízejí možnost odeslat fotografii do externího grafického editoru. Nový Pixelmator obsahuje plnou podporu této funkce, takže korektně převezme všechny typy souborů vč. barevných prostorů a při uložení výsledku vrátí fotografii správně zpět do Fotek.

Pixelmator a Fotky

Vylepšené retušování a další vylepšení

Přestože Pixelmator finišuje přípravy nové aplikace Pixelmator Pro, našel vývojový tým čas i na další vylepšení. Verze 3.7 přináší rychlejší a spolehlivější Repair tool pro retuše. Opraveno bylo i rozšíření pro Fotky, které některým uživatelům nešlo spustit. Opraveny byly i některé akce pro Automátor, Quick Select tool a další drobné chyby.

 

Závěr

Nový Pixelmator 3.7 je k dispozici zdarma všem uživatelům, kteří mají koupenou předchozí verzi. Aktualizace probíhá přes AppStore a má necelých 50MB.

Chcete se naučit upravovat fotky v Pixelmatoru? Přijďte na naše kurzy Pixelmator pro začátečníky a Pixelmator: Workshop kreativních úprav.