Pixelmator Pro se od svého předchůdce liší kromě jiného tím, že opustil uživatelské rozhraní ve stylu Adobe Photoshopu a vydal jsem směrem, který volí Apple. To ale neznamená, že by se autoři neuměli u Adobe inspirovat, což ukazuje aktuální verze 2.0.6.

Interaktivní nápověda

Interaktivní nápověda

Hlavní novinkou verze 2.0.6 je nová interaktivní nápověda. Funguje velice jednoduše. Když najedete myší na kteroukoli ikonu v panelu nástrojů a chvilku počkáte, objeví se okno s krátkou animací vysvětlující, k čemu nástroj slouží. Pokud jste v posledních letech používali Adobe Photoshop tak víte, že prakticky totožná funkce je zde již poměrně dlouho a osvědčila se. Takže autoři Pixelmatoru Pro se zřejmě rozhodli vydat stejným směrem.

Pokud nápovědu nepotřebujete a obtěžuje vás, můžete ji vypnout. Stačí v menu zvolit Pixelmator Pro – Preferences – General a zde vypnout obě položky Tooltips na konci dialogu. Případně stačí přidržet klávesu Option a kliknou na ikonu nástroje.

Jde o drobnost, ale drobnost, která může začátečníkům výrazně pomoci v orientaci.

Další novinky ve verzi 2.0.6

Dále autoři opravili některé nově nahlášené chyby. Mě osobně potěšilo zejména to, že už aplikace nepadá při převodech typů vrstev a že i při náročnějším retušování již nejsou problémy s Repair nástrojem. Dále byly opraveny drobnosti kolem přechodů a masek, na které jsem v praxi nikdy nenarazil a chování Style Tool.

Závěr

Inspirace u Adobe Photoshopu je v tomto případě zcela zřejmá, ale když žijete vedle krále, tak se tomu asi vyhnout úplně nedá. Animace jsou návodné, jednoduché a vkusné. Začátečníkům určitě pomohou a jakmile se zorientujete v uživatelském rozhraní, můžete je v klidu vypnout.

 

Chcete se naučit tento program využít naplno? Přihlaste se na náš kurz Pixelmatoru Pro