Minulý týden vyšel na serveru novinky.cz článek s fantastickým titulkem oznamujícím virovou hrozbu pro Apple produkty. Článek samotný už zdaleka tak bombastický nebyl a velmi neurčitě mluvil o desítkách existujících bezpečnostních hrozeb. Jaká je realita? Potřebujete antivir na iPhonu, iPadu či Macu?

iPhone a iPad se obejdou bez antiviru

V případě operačního systému iOS nemá nasazení antiviru žádný smysl a Apple do AppStore ani aplikace označené jako antiviry nepouští. Protože jednotlivé aplikace jsou od sebe zcela izolované, antivir by mohl kontrolovat pouze sám sebe a existence virů pro iOS je velice hypotetická. Klasických virů, trojských koní, ransomware a podobných mršek se na iPhonu a iPadu bát nemusíte, pokud neprovedete Jailbreak.

Trochu jiná situace je kome podvržených emailů a internetových hrozeb. Zde je potřeba být na pozoru ať používáte jakékoli zařízení. Bohužel klasický antivir vám s podobnými hrozbami pomoci stejně nemůže. Apple se snaží blokovat v Safari problematické weby a pochybné aktivity na webových stránkách, ale obezřetnosti není nikdy dost.

 

Falešná detekce virů na Macu

Falešná detekce virů na Macu

Mac a viry

V případě macOS je situace o trochu složitější. Pro macOS již opravdu bylo objeveno několik funkčních virů a škodlivých kódů. Jejich počet je o několik řádů menší než v případě Windows a riziko nákazy je stále zcela minimální. U aplikací z MacAppStore a od vývojářů s platným certifikátem se obávat nemusíte. Pokud budete stahovat pochybné program z pochybných zdrojů, je na místě obezřetnost. 

Pro macOS existuje řada antivirů, takže pokud chcete mít větší pocit bezpečí, doporučuji zvolit některý ze zavedených antivirů. Přesto jsem přesvědčen, že při rozumném chování stále antivir nepotřebujete.

Hlavní pravidlo je nepanikařit a používat zdravý rozum. Již několikrát jsem se setkal s napadenými webovými stránkami či dokonce síťovým routerem, které otevřeli webovou stránku předstírající kontrolu počítače a nalezení virů. Aplikace ve webovém prohlížeči rozhodně virus najít nemůže a jakékoli podobné výzvy ke stažení neznámého rádoby antiviru jsou jistě podvrh. Stejně jako instalace Mackeeperu neudělá váš Mac lepším, tak instalace neznámého antiviru nezvýší vaší bezpečnost, spíš naopak.

 

Závěr

Závěrem, bych rád ještě jednou zopakoval, že rozumě se chovající uživatel jakéhokoli Apple zařízení nemá důvod k obavám. Ani Apple není 100% odolný proti útokům, ale riziko je zcela minimální. Položte si jednoduchou otázku. Necháte se očkovat proti tropické horečce jen kvůli tomu, že na ní občas v Amazonii někdo umře, když sedíte doma v teple? Podobně je to s rizikem virů na Applu.

Chcete se naučit využívat své Apple produkty naplno? Přihlaste se na naše Apple kurzy a workshopy.