Za posledních čtrnáct dní jsem obdržel opakovaně otázku, co si myslím o nových AirPodech. Jsem spokojený? Jednoznačně mohu říct, že ano, ale má to několik opodstatněných důvodů. První generace mi totiž dosloužila a v podstatě jsem neměl na výběr. Ale co dělat, když jedničky ještě fungují?

Kvalita hudby je stejná

V první řadě je potřeba si uvědomit, jak často a na jaké úkony AirPody používáte. Pokud jde pouze o vyřizování hovorů, první generace bohatě dostačuje. To samé platí i v případě poslechu hudby. Po intenzivním testování nové generace prakticky nevidím žádný rozdíl v kvalitě poslouchané hudby. Nutno podotknout, že primárně používám Apple Music a nedávno jsem experimentoval s Tidal a jejich Master kvalitou. Ta není vůbec špatná, ale nabídka je velmi omezená.

Důvodem pro upgrade může být bezdrátové nabíjení, které je rozhodně fajn. Moje praxe je však taková, že stejně sluchátka nabíjím pomocí kabelu, respektive prostřednictvím originálního Apple docku, který jsem kdysi pořídil společně s iPhonem. Vždy když jdu okolo, tak tam krabičku se sluchátky vložím a nechám nabíjet. Kabel je stále rychlejší a spolehlivější. Z toho důvodu bych možná aktuálně pořídil nové AirPody jen s obyčejnou nabíjecí krabičkou.

Drobnosti, které dělají inovace

Co je však u druhé generace znatelně lepší je párování. Během dne často střídám různá Apple zařízení, například chvíli pracuji a poslouchám hudbu na iPhonu a následně přejdu na iPad či Mac. Kdykoliv kdy zvolím v nabídce své AirPody, téměř okamžitě proběhne spojení a mohu dál vesele poslouchat své oblíbené interprety a playlisty. U první generace byla latence spojení mnohem delší, především pak u MacBooku.

Velkou radost mi dělá i funkce Hey Siri. Je to sice drobnost, ale jít na procházku a kdykoliv bez toho aniž bych musel sáhnout po iPhonu či Apple Watch, změnit písničku jen pouhým slovem, je fantastické. Někdy se cítím, jak herec Joaquin Phoenix ve filmu Ona. Ten se seznámil s umělou inteligencí Samanthou, která mu dělá společnost. Právě na změnu písničky, hlasitosti či rychlé zavolání nějakému kontaktu, je Siri neuvěřitelně prospěšná. Dokonce jsem ji naučil, jak má v češtině vyslovovat jméno mé ženy. Chce to jen trpělivost.

(Ne)pořídit?

Pokud vidíte, že vám u první generace AirPodů odchází baterie, rozhodně neváhejte s upgradem. Stará sluchátka se mohou kdykoliv hodit. Sám je mám hozené v šuplíku a když nová nejsou po ruce, klidně sáhnu i po těch starších. Hodinku ještě vydrží a hovor s nimi vyřídím naprosto stejně.

Pokud jste však nedávno koupili starší generaci či máte baterii v dobré kondici, není asi důvod k panice a unáhleným nákupům. Klidně dál používejte první AirPody a počkejte na vhodnější okamžik. Jediné o co přicházíte jsou prakticky jen funkce spojené se Siri, které můžete nahradit pomocí Apple Watch či iPhonem.

V případě, že chcete mít od Applu vždy to nejnovější, patrně jste již nové AirPody zakoupili. V takovém případě vám přeji příjemný a ničím nerušený poslech.

Chcete se naučit využívat své Apple produkty naplno? Přihlaste se na naše Apple kurzy a workshopy.