Minulý týden jsme se dočkali dlouho očekávaného updatu iOS 13.4. Apple také představil nové iPady Pro a klávesnici Magic Keyboard s integrovaným trackpadem. Ruku v ruce s tím přicházejí i drobné aktualizace. Ta poslední se týká balíčku iWork – Pages, Numbers a Keynote na všech iOS zařízeních. Pojďme se podívat na stěžejní novinky.

Sdílení složek

Všechny iWork aplikace konečně podporují sdílení celých složek skrze iCloud Drive. Právě sdílení složek patří mezi nové funkce iOS 13.4. Dokonce si můžete vybrat, zda soubory budou jen pro prohlížení či i úpravu. Sdílet tak můžete i své vytvořené dokumenty v rámci iWork aplikací na iPadu či iPhonu.

iWork

Podpora trackpadu

Hlavní novinkou ve všech iWork aplikací je plná podpora trackpadu (myši) na iPadu. Všechny aplikace nově nabízí více editačních funkcí, u kterých využijete trackpad či myš. Stačí jen potřebné zařízení připojit skrze Bluetooth a můžete začít pracovat.

Velmi hezky vypadá například úprava tabulek v Numbers, kde díky myši máte více možností pro jejich úpravu či jiné zmenšení. Proměnil se také kurzor. Jakmile najedete na nějaký text, kulička se přemění na kurzor a můžete rychle a jednoduše editovat text či využít nějaké funkce pro kopírování a vkládání.

iWork

Keynote

Pár novinek v souvislosti s trackpadem naleznete i v aplikaci Keynote. Konečně se nám budou lépe upravovat obrázky v samotných prezentacích. Už nemusíte tahat prstem, ale nově lze využít myš a příslušné body. Velmi podobné je to i na Macu. Celkově lze říct, že aplikace vypadají skoro totožně a pracuje se na nich stejně po připojení myši. Samozřejmě nové funkce můžete využívat i bez připojení trackpadu.

Novinky v Keynote a dalších iWork aplikací potěší mimo jiné i učitele, kteří pracují se zelenou obrazovkou a animacemi. V aktualizovaných aplikacích je pár změn a příjemných novinek.

Změny se odehrály i při exportu vašich dokumentů do PDF. Mnoho uživatelů potěší nové šablony či změna pozadí. Ostatně vše si rozhodně vyzkoušejte, zejména práci s trackpadem na iPadu.

iWork

Přijďte na naše kurzy

Pokud chcete dobře ovládat a znát veškeré funkce iWork aplikací na iPadu, můžete přijít na náš kurz iPad: Pages, Numbers, Keynote. Vybírat také můžete z naší další nabídky Apple kurzů. Domluvit lze i individuální či firemní školení.