Jednou z výrazných novinek iOS11 je přepracované Ovládací centrum, které se opět stalo jednostránkovým a nabízí možnost přizpůsobení. Co všechno vám může nabídnout?

iOS 11 - Ovládací centrum

Nové Ovládací centrum

Po experimentu s rozdělením Ovládacího centra na dvě záložky (nastavení / ovládání zvuku) se Apple vrátil k původnímu konceptu jednoho panelu. Takže již nemusíte posouvat doprava a doleva podle toho, co chcete nastavit, což je dobře. Nově navíc iOS 11 umožňuje nastavit, co v ovládacím centru chcete mít a co nevyužijete. To výrazně zvyšuje přehlednost.

Nově také můžete jednotlivé prvky přidržet nebo pomocí ForceTouch přitlačit a získat přesnější nastavení. To se týká například nastavení komunikace, jasu, ovladače hudby a dalších.

Nechybí ani novinky co se týče funkčnosti. Na iPadu je konečně k dispozici kalkulačka, přibyl speciální režim pro řízení auta, můžete si do centra přidat přímo budík a další.

 

Jak si přizpůsobit Ovládací centrum

Stačí otevřít Nastavení – Ovládací centrum – Upravit ovládací prvky. Zde můžete přidávat a ubírat jednotlivá tlačítka a zároveň přetažením měnit jejich pořadí. Nastavení se provádí pro každé iOS zařízení zvlášť a nesynchronizuje se přes iCloud. Můžete proto mít jinak nastavené ovládací centrum na iPhonu a iPadu.

iOS 11 - Ovládací centrum

Závěr

Ovládací centrum používám velmi často, proto jsem rád, že jsem si jej mohl přizpůsobit. Je díky tomu užitečnější a přehlednější. Jediné s čím trochu bojuji je fakt, že při skrývání panelu zatažením dolů si občas stáhnu jas či hlasitost.

 

Chcete se naučit využít iOS11 naplno? Přijďte na náš kurz iOS 11: Zefektivněte svou práci.