Pozorní čtenáři a fanoušci, kteří mě znají asi ví, jak moc miluji práci na iPadu. Ten používám jako primární zařízení již několik let. MacBook byl vždy více doplňkem a potřebným hardwarem či pracovní lopatou. Tím však neříkám, že Mac nemám rád, naopak. Jsou dny, kdy mi iPad leze krkem. S novým iPadOS vše však může být zcela jinak a nejen pro mě.

iPad Pro 11” + Canopy klávesnice

Z toho důvodu jsem se rozhodl, že až do oficiálního uvedení iPadOS budu psát tento seriál, jak se mi žije a pracuje s iPadOS. Rád bych se zaměřil na drobnosti a praktická použití, která nemusí být ihned na první pohled vidět. Apple zcela přepracoval hned několik aplikací, nastavení a celkové použití. Z iPadu se stal více „počítač”.

iPadOS mám aktuálně nainstalovaný na svém iPadu Pro 11”. Na něm teď budu až do konce prázdnin pracovat a vše připravovat. K tomu mi bude sloužit originální Apple klávesnice druhé generace nalepená v oblíbeném Canopy obalu, který rovněž zcela jistě znáte. Samozřejmostí je Apple Pencil druhé generace a AirPody 2 v kombinaci s novými Powerbeats Pro sluchátky.

Pro srovnání a nastavení vlastního zrcadla mám k dispozici druhý iPad Pro 12.9” se Smart Folio klávesnicí a „starým” iOS 12. Snadno tak mohu stejné činnosti provádět na dvou zařízeních a ihned porovnat výsledek. Mezi mé hlavní činnosti kromě psaní patří běžná kancelářská činnost, střih podcastů, úprava fotek (videa), práce s Word Presem a konzumace obsahu. Jde tedy o činnosti, které jsou blízké drtivé většině uživatelů. Snadno tak poznáte, zda je iPadOS pro vás a třeba se zcela zbavíte desktopového počítače.

Vše máme nastaveno a pojďme se hned vrhnout na první důležitou změnu v iPadOS!

Widgety

Nebudu vám lhát. Nikdy jsem neměl rád widgety. Přesněji řečeno jsem moc nechápal, jak je mám používat a proto jsem je ani nikomu moc nedoporučoval. Naopak znám uživatele, kteří na widgety již několik let nedají dopustit. Mě začínají dávat smysl až s iPadOS.

Když jsem se doteď potřeboval podívat například na schůzky v kalendáři, vždy jsem na iPadu otevřel kalendář. Hudbu jsem pouštěl přímo v aplikaci Apple Music. Novou poznámku jsem zahájil v Poznámkách a tak dále. Zkrátka nepoužíval jsem zrychlené volby skrze widgety. Sem tam akorát na iPadu využívám delší stisk, který s iPadOS doznal také značných změn, ale o tom zase někdy jindy.

Widgety jsou nově doslova přilepené na první stránce vašeho iPadu. Je na vás, zda tam budou trvale, tedy ikony se mírně zmenší, nebo budou widgety dynamické a při každém swipnutí do strany se elegantně otevřou/zavřou. Chvíli jsem experimentoval s oběma možnostmi a nakonec mi více vyhovuje dynamický posun. Mám rád kompletní přehled.

Správné nastavení

V praxi to vypadá tak, že skrze Nastavení mám přesně definované, jaké aplikace a úkony mám ve widgetech zobrazené. Stejným způsobem je mám i seřazené, aby ihned byly k dispozici. Nově tak hned na první stránce vidím kolik energie mají připojená sluchátka, Apple klávesnice či jak dlouho mi potrvá cesta Prahou na další schůzku.

Líbí se mi, že mám na očích i počasí. Když jsem doma a chci jít s dětmi ven, není nic důležitějšího, než je správně obléknout dle venkovní teploty a samozřejmě povětrnostních podmínek. K předpovědi srážek mám rád aplikaci Carrot.

Fajn je i widget aplikace Pocket, kde vidím nejnovější uložené články pro pozdější přečtení. Stejně tak Fotky a nabízené Vzpomínky na konkrétní místa či události. Ono to není nic nového, ale tím, že máte widgety neustále na očích, dává to mnohem větší smysl. A přitom stačil takový detail. Mnohem lépe se mi soustředí na práci a myslím si, že v některých specifických úkonech jsem i rychlejší. Vše je samozřejmě o osobním nastavení.

Pokud máte již nainstalovaný iPadOS, rozhodně widgety vyzkoušejte a věnujte čas jejich efektivnímu nastavení. Těším se na vás u dalšího pokračování Života s iPadOS.

Přijďte na naše letní Apple workshopy

Na prázdniny jsme pro vás připravili speciální letní workshopy. Vybírat můžete hned z deseti Apple témat. Kromě daného tématu se dozvíte, co řeší ostatní Apple uživatelé. Ukážeme si a podrobně vysvětlíme všechny možné postupy. Smyslem workshopů je sdílet a diskutovat s otatními účatníky.