Jednou z novinek MacOS Sierra je možnost synchronizovat své dokumenty a pracovní plochu s iCloudem. Výhoda je zřejmá, na všech svých zařízeních mám k dispozici vše s čím každodenně pracuji. Stačí jedno zaškrtávátko v Předvolby systému – iCloud – iCloud Drive a je to. Co když ale chci synchronizovat jen některé dokumenty?

Proč (ne)rozdělovat dokumenty synchronizované na iCloud?

Apple vše nastavil velice jednoduše. Synchronizuje se vše, co je ve složkách Dokumenty a Plocha ve vašem domovském adresáři. Je to nejen srozumitelné, ale i praktické, protože pro drtivou většinu uživatelů to znamená všechny jejich dokumenty a nestane se, že některé dokumenty zapomenou synchronizovat a pak jim chybí.

Na druhou stranu tento mechanismus má i své nevýhody. Pokud máte ve složkách Dokumenty a Plocha opravdu hodně dat, tak vás to bude stát nemalé peníze za iCloud nebo v extrémním případě narazíte na maximální hranici 2 TB. Případně si umím představit i scénář, kdy uživatel vytváří obrovské soubory, například video, které bezprostředně zmenšuje či přesouvá mimo počítač a nechce aby se synchronizovali. Co s tím?

 

Jak rozdělit dokumenty synchronizované na iCloud?

iCloud Drive nabízí jen dvě možnosti. Buď synchronizujete vše co je v Dokumenty a Plocha a nebo nic. Řešením je vytvořit si nový adresář lokální dokumenty, který se logicky do synchronizace nezahrnuje. Co dáte do něj se synchronizovat nebude. Jak na to?

 

Otevřete Finder a v něm svůj domovský adresář.

Snychronizace dokumentů s iCloud

V menu zvolte Soubor – Nová složka a pojmenujte ji Lokální dokumenty či jinak, jak to vyhovuje vám.

Synchronizace dokumentů s iCloud

Přesuňte z dokumentů, které se synchronizují na iCloud myší to, co má být pouze lokální. Pokud je již synchronizace zapnutá, systémem se zeptá, zda chcete smazat data z iCloudu. Pokud ještě synchronizaci zapnutou nemáte, zapnete ji následně v Předvolby systému – iCloud – iCloud Drive.

 

Pokud chcete mít složku lokálních dokumentů vždy po ruce, přetáhněte jí myší do pravé části Docku, čímž se zde pro ni vytvoří trvalý zástupce.

Synchronizace dokumentů s iCloud

Závěr

Osobně si myslím, že nastavení, které Apple zvolil je pro většinu uživatelů správné, protože je chrání před chaosem. Rozmyslete si proto dobře, zda chcete dokumenty rozdělit a případně jak. Osobně všechny dokumenty synchronizuji a složku lokální dokumenty používám pouze pro dočasné přepočty videa apod.

Chcete se MacOS Sierra dozvědět víc? Přijďte na naše kurzy MacOS: Přecházíme z Windows či MacOS: Jak využít Mac naplno.