Před týdnem jsem si půjčil od iSetosu nový Macbook Retina 12” a začal jej testovat s nadějí, že půjde o můj nový hlavní počítač. Důvod je poměrně prostý. Víc jak rok používám Macbook Pro 15” a vzhledem k tomu, jak hodně cestuji, bych rád přešel na menší a lehčí model. Macbook Air je po stránce výkonu super stroj, ale jakožto fotografovi mi u něj chybí Retina displej, a proto byla volba jasná. V tomto článku bych se chtěl věnovat ergonomii.

Macbook 12″ – První dojem je prostě bomba

Když Macbook vybalíte z krabice, je to prostě radost. Něco tak neuvěřitelně malého a elegantního se opravdu jen tak nevidí. Rozdíl oproti Macbooku PRO 15” je vážně propastný a člověk má pocit, jako kdyby se ocitl v budoucnosti či ve sci-fi filmu. Velmi dobře si pamatuji své pocity z prvního Macbooku Air a s 12” Macbookem jsem zažil déjà vu. Přestože jsem Macbook viděl několikrát před tím v Apple obchodech a pomáhal několika klientům s instalací, držet “vlastní” v ruce je prostě něco jiného. Notebook je menší, tenčí a lehčí než iPad PRO 12”. Vedle 13” Macbooku Air působí drobně, vedle patnáctky doslova jako kolibřík. Přestože to parametrově nemusí tak působit, subjektivně je opravdu výrazně drobnější než Air 13”, což mě příjemně překvapilo.

Jak obrovský rozdíl to je proti patnátce jsem si uvědomil v okamžiku, když jsem poprvé kontroloval batoh s pocitem, že jsem zapomněl Macbook vzít. Batoh na zádech je subjektivně o tolik lehčí, že máte pocít, že jste si počítač zapomněli na stole. Ještě po týdnu každodenního nošení mě tento pocit nepustil.

Přechod z 15” na 12” displej

Jednou z obav, kterou jsem měl před testem, bylo to, jak si budu či nebudu schopen zvyknout na 12” displej. Je to přeci jen výrazný rozdíl a už mi není dvacet a zrak není dokonalý. Díky vynikající optimalizaci OS X pro Retina displeje jsem zatím nenarazil na aplikaci, kde by mi ovládací prvky připadaly malé nebo písmo nečitelné. V tomto ohledu byl přechod zcela v pohodě. Menší plocha displeje mi překvapivě nedělala také žádný problém. Pravidelně přecházím mezi dvanáctkou a patnáckou a klaustrofobický efekt se nedostavil. Pokud jste zvyklí na 30” monitor, tak vám budou oba displeje připadat stejně maličkaté, takže se v zásadě nemusíte bát.

Přesto je zde jeden pro mě osobně zásadní ergonomický rozdíl. Jak je 12” Macbook menší, tak při práci za stolem se změní úhel pohledu – víc se hrbíte. Při práci na cestách mi to problém nedělá, při celodenní práci za stolem by to chtělo řešit. Nebudu vás napínat a přiznám svůj hlavní ergonomický pocit už teď. 12” Macbook je fantastický stroj na cesty. Jako pracovní stanice by šel používat jedině s podstavcem, externí klávesnicí a displejem.

Klávesnice

Hodně diskuzí je kolem nové klávesnice s nižším zdvihem. Nový nižší zdvih mi nedělal problém od první minuty. Možná je to tím, že jsem zvyklý přecházet mezi Macbookem a Smart klávesnicí iPadu Pro. Nicméně je zde několik rozdílů, které je potřeba zdůraznit.

Nová klávesnice je výrazně hlučnější. Zejména při práci v tichém prostředí nebo v noci je rozdíl obrovský a pro mě rušivý. Porovnával jsem to a je dokonce hlučnější než smart klávesnice iPadu Pro.

Nižší klávesy znamenají vyšší otřesy pro prsty a rychlejší únavu kloubů. Běžný uživatel to asi nepozná, ale když píšete třeba 50 000 znaků denně, tak únava prstů je znatelně vyšší. Na cestách v pohodě, pro každodenní práci bych doporučil externí klávesnici.
Osobně mám největší problém s tím, že u dvanáctky chybí vedle klávesnice rámeček, o který jsem u patnáctky měl opřenou dlaň při psaní. Je to otázka zvyku, ale i po týdnu to pro mě znamená, že si občas posunu ruku o jednu řadu a problém mám zejména v oblasti shiftů. Pokud budete dvanáctku používat výhradně, určitě si rychle zvyknete. Při přecházení z/na patnáctku je to pro mě stále trochu problém.

Přestože jsou klávesy stejně velké jako u patnáctky a rozložení je také logicky shodné, liší se trochu mezery mezi klávesami (zejména řádky), jsou jinak provedené šipky a Escape. Opět platí, že běžný uživatel problém asi nepocítí, pro mě osobně je to pořád trochu výzva.

Jeden port

A další ožehavé téma – jediný USB-C fyzický port. Osobně trvám na tom, že jeden port běžnému živateli stačí. Notebook nabíjím typicky přes noc a přes den mi vydrží, takže mi nijak zásadně nechybí ani Macsafe. To, o kolik je menší nabíječka, mi za to rozhodně stojí. Jedinou periferií, kterou připojuji je čtečka paměťových karet, takže jeden port je za mě v pohodě.

Fakt, že Macbook nemá přímo čtečku karet, mi z pohledu profesionálního fotografa nijak nevadí, protože ve světě, kde se používají CF, CFast, SD, microSD a XQD karty jedna čtečka SD karet stejně nic neřeší.

Nicméně jsem přesvědčen, že s volbou USB-C Apple předběhl dobu. Externích disků s USB-C je na trhu ještě méně než Thunderbolt verzí. Čtečku paměťových karet s USB-C jsem zatím nenašel ani jednu atd. Takže budete potřebovat redukci či mini dock. Redukce od Applu jsou absolutně nesexy obludy, které jsou mohutné, drahé a vedle Macbooku působí jako pěst na oko. Na trhu se naštěstí už objevuje celá řada menších, elegantnějších, barevně sladěných redukcí a kabelů. Za rok či dva bude USB-C asi zcela bez problémů, ale teď je to opravdu opruz.

Touchpad s ForceTouch technologií

Můj 15” Macbook Pro má ještě klasický skleněný touchpad, takže dvanácka je pro mě prvním setkáním s poslední generací této periferie. Po prvním dni zvykání si na trochu jinou úroveň tlaku při přetahování myší jsem tomuto zařízení doslova propadl. Pocit z práce bych přirovnal k prvnímu zasednutí za řídící pult raketoplánu. Neuvěřitelná přesnost, preciznost, elegance a k tomu skvělá odezva do prstů. Člověk ani po týdnu nevěří, že se fyzicky nic nehýbe. Tohle jsou detaily, které vytvářejí WOW efekt!

Celkový pocit z Macbooku

Po týdnu používání mě nadšení z ergonomie 12” Macbooku Retina neopustilo. Všechno dokonale lícuje, dílenské zpracování je prostě úchvatné a design dotažený do posledního milimetru. Notebook má skvělý displej, ideální úhel náklonu displeje v krajní poloze, je neuvěřitelně skladný a praktický na cestování. Pokud hodně pracujete, rádi pracujete v letadle, vlaku, autobusu, kavárně, tak budete prostě nadšení. Pokud pracujete převážně za pracovním stolem, asi vás tento počítač až zas tak moc neosloví, ale mám pro vás sladké tajemství – není určený pro vás.

Po ergonomické stránce si tedy dokážu představit Macbook 12” jako svůj hlavní, pracovní počítač a na rozdíl od velkého iPad Pro mi připadá opravdu praktický a dotažený do posledního detailu.

Chcete se lépe naučit pracovat s Macem? Přijďte na náš kurz!