Apple na letošní WWDC 2019 překvapil řadou novinek. Jednou z opravdu nečekaných je zcela samostatný iPadOS, který na podzim znatelně rozšíří možnosti iPadů. Co přinese a proč vlastně Apple novinku zavádí?

Proč iPadOS?

Již nějakou dobu je jasné, že iPhone a iPad mají jiné potřeby a účel. Přestože na obou zařízeních běžel stejný iOS, jejich ovládání se postupně víc a víc lišilo a zejména u iPadů bylo znát, že některé omezení z iPhonů je brzdí. A tak se Apple rozhodl rozdělit vývoj operačních systémů pro iPhone a iPad do dvou samostatných větví, aby mohla obě zařízení jet naplno. Základní ovládání a nabídka aplikací zůstanou samozřejmě i nadále shodné. Vznik samostatného iPadOS ale Applu do budoucna umožní lépe využít potenciál iPadů jako náhrady počítačů. Co nás tedy čeká na podzim?

iPadOS

Co přinese iPadOS?

V první řadě se můžeme těšit na lepší a bohatší ovládání iPadů a využití práce s více okny. Díky tomu přinese iPad vyšší efektivitu multitaskingu. Budeme moci například v plovoucím okně přepínat mezi více aplikacemi, na rozděleném displeji půjde spustit dvakrát stejnou aplikaci a dočkáme se i Exposé. Zcela přepracovaná je úvodní obrazovka, na kterou bude možné umístit víc ikon a dokonce i připnout widgety. iPady se dočkají plnohodnotné podpory externích disků, opravy českého pravopisu, ještě lepší podpory Apple pera nebo například možnosti využívat iPad jako externí monitor k Macu. Přibudou nová gesta pro práci s textem a další desítky vylepšení.

 

Kdy iPadOS přijde?

V tomto okamžiku je k dispozici vývojářská beta verze, aby se výrobci aplikací mohli připravit na přicházející změny. V průběhu léta lze očekávat veřejnou beta verzi a na podzim přijde ostrá verze. Protože v Ilumiu novinky již testujeme, doplnili jsme do vybraných kurzů informace o tom, co nás na podzim čeká. Takže když přijdete nyní na kurzy práce s iPadem, tak dostanete již všechny potřebné znalosti, abyste na příchod iPadOS byli připraveni.

Konkrétně jsme rozšířili kurzy: