Před pár dny si jeden známý stěžoval, že na Macu se mu strašně špatně vyhledává a že vyhledávání vždy najde něco jiného, než hledá. Pojďme si ukázat, jak na pokročilé vyhledávání na Macu?

 

I Spotlightu můžete říct, co hledáte

Osobně nejčastěji používám pro vyhledávání na Macu Spotlight. Je to ta malá lupička v pravém horním rohu nebo se naučíte klávesovou zkratku CMD+Mezera. Když do vyhledávacího řádku zadáte hledané slovo, Spotlight prohledá celý váš počítač. Nejen jména souborů, ale i jejich obsah, emaily, kalendář, kontakty atd. To je výhodné, pokud potřebujete najít vše týkající se tématu.

Spotlight: Hledání složky

Někdy ale víte konkrétněji co potřebujete. Takže pokud například víte, že hledáte adresář, stačí připsat druh:složka v anglickém systému kind:folder. Nebo můžete stejným způsobem hledat jen soubory s konkrétní koncovkou.

Nebo pokud používáte Značky (Tag), tak stačí k hledanému slovu zadat Značka:Jmeno_hledavé_značky a výsledky se omezí jen na soubory, kterým jste danou značku přiřadili.

 

Zobrazení ve Finderu

Pokud máte otevřené okno Finderu a použijete vyhledávání přímo v okně, opět na vás často vypadne nekonečný seznam výsledků. I zde můžete použít omezení jako u Spotlightu, ale mě osobně se nejvíc osvědčilo přepnout zobrazení na seznam a nechat jej seřadit podle druhu jednoduše tím, že kliknete na záhlaví sloupce druh. V takovém případě jsou první adresáře a následují soubory seskupené podle typu.

Spotlight: Hledání složky

Závěr

Existují i další možnosti jak specifikovat přesnější dotaz, čemuž se můžeme věnovat zase někdy příště. V každém případě platí, že vyhledávání na Macu funguje velmi dobře. Jen se s ním stačí naučit pracovat.

Chcete se naučit lépe pracovat s Macem? přijďte na kurzy: Mac OS: Přecházíme z Windows a Mac OS: Jak využít Mac naplno.