Apple Fotky na první pohled vypadají jako velmi jednoduchá aplikace, která toho mnoho neumí. Nicméně první dojem v tomto případě klame. Dnes si ukážeme, jak snadno najít fotografie, které jsou a které jsou či nejsou vloženy do alb.

Proč a kdy používat alba

Apple Fotky díky použití umělé inteligence umí v podstatě udržovat pořádek ve vašem fotoarchivu za vás. Fotografie automaticky řadí podle data pořízení, ale umí zobrazit i snímky seřazené podle data použití či importu, třídit snímky podle míst, obličejů nebo objektů. Pomocí vyhledávání dokážete najít skoro cokoli a nemusíte věnovat organizaci jedinou sekundu.

Přesto řada z nás, včetně mě, má ráda kromě automatických organizačních nástrojů i vlastní kontrolu nad fotoarchivem. Tu nabízejí alba a složby. Jejich pomocí si můžete udělat celou stromovou strukturu alb, do kterých si sami ručně zorganizujete snímky. Já osobně do alb ručně vkládám jen některé snímky, u kterých tu potřebu cítím. Většina fotografií v albech není.

Jak ale v takové situaci poznat, které fotografie v albech jsou a které ne?

 

Pomohou nám dynamická alba

Dynamická alba jsou jakousi asistentkou, které dáte nějaké zadání a ona pro vás neustále kontroluje celý fotoarchiv a hledá v něm snímky, které splňují zadání. Využijeme toho a vytvoříme si dvě chytrá alba. Jedno bude obsahovat všechny fotografie, které v albech jsou. Druhé pak snímky, které jsem do alb ještě nezařadil.

Dynamické album

Postup je jednoduchý. V menu vyberte Soubor – Nové dynamické album. Do názvu vyplníme Zařazeno do alb a dole složíme zadání. Vybereme postupně: Album – je – libovolné. Tím říkám, že hledám všechny fotografie, které jsou v zařazeny do alespoň jednoho libovolného alba.

Analogicky si pak můžeme vytvořit druhé album, které se jmenuje Nezařazeno do alb a jeho podmínka bude Album – není – libovolné.

Dynamické album

U dynamických alb je důležité, že jsou to živé organismy. Jakmile nějakou fotografii v budoucnosti vložíte do alba, tak okamžitě a zcela automaticky se přesune z našeho alba nezařazené do zařazené. Jedinou nevýhodou dynamických alb je, že zatím nefungují v iOS a iPadOS, takže se nesynchronizují přes iCloud.

 

Závěr

Dynamická alba jsou velmi praktický pomocník a umí hledat podle stovek kombinací parametrů. Navíc jsou dobře navržena, takže nijak výrazně nezatěžují počítač. Takže, i když si založíte desítky dynamických alb, Apple Fotky nijak výrazně nezpomalí.

Chcete se naučit s Apple Fotkami pracovat naplno? Přihlaste se na můj kurz Apple Fotek. Případně si můžete objednat elektronikou či audio knihu Jak na Apple Fotky.