Často vídám i zkušené uživatele FCPX, kteří nevyužívají nástroje a možnosti Final Cutu naplno. K této aplikaci je třeba přistupovat jinak. Není to tradiční software pro střih videa, ale software, který se snaží usnadnit každý krok a urychlit vám práci. Pokud toto budete ignorovat, přiděláte si více práce a vaše workflow nebude tak plynulá, jak by mohla být.

 

Nebojujte s Magnetic Timeline

Pokud jste někdy pracovali v jiném střihačském programu, jistě jste si všimli, že časová osa funguje zcela jinak. Nejsou zde klasické A/V tracky a pokud záběr posunete, přichytí se automaticky k tomu předešlému a uzavře mezeru. Ne, není to chyba a nelze to vypnout. Je to jedna z nejdůležitějších funkcí FCPX. Abyste mohli efektivně pracovat, musíte Magnetic Timeline pochopit, naučit se s ní a hlavně nebojovat proti ní – prohrajete.

Po chvíli práce si na ni zvyknete a poznáte, že není potřeba tracků. Zvuková stopa je spojena s videem v hlavní časové ose a při jeho posunu se hýbe společně s ním. Magnetic Timeline vám umožní více se zaměřit na obsah a méně řešit samotný software. Obecně platí poučka, že nepotřebujete více jak 2 záběry v timelinu nad sebou. FCPX se odmění svižností a přehledností.

Pokud byste přeci jen z jakéhokoliv důvodu potřebovali reálně fungující tracky, Final Cut nabízí nástroj Position Tool (P), který přestane uzavírat mezery u záběrů, s kterými pracujete. Dále můžete spojit několik záběrů do Multicamu, ve kterém fungují tracky velmi podobně jako u jiných programů. Pro práci se zvukem velmi doporučuji používat Roles.

 

Final Cut Pro X

Organizujte si svá videa

Další velice povedenou a pokročilou funkcí Final Cutu je možnost třídění dat. Organizaci dat velice doporučuji, protože svá videa poznáte a víte, které záběry použít, co se povedlo a co naopak vynechat. Tento krok před samotným střihem ušetří někdy i hodiny zpětného dohledávání při střihu. Browser má několik nástrojů, které tuto někdy velice zdlouhavou část postprodukce usnadňuje.

Nástrojem Skimming (S) můžete kurzorem myši přehrávat videa jak v browseru, tak v timelině. Pokud v browseru kliknutím označíte část klipu, pomocí zkratky F (fatorites) nebo klávesy Backspace (rejected) přiřadíte hodnocení, které barevně označí vybranou sekci. Následně můžete zobrazit pouze záběry, které jsou označené jako oblíbené nebo naopak jako odmítnuté.

Velkým pomocníkem jsou i klíčová slova. Zkratkou CMD + K otevřete tabulku klíčových slov, kam můžete přidat nová. Ty stejným způsobem označení přiřadíte k vašim videím a organizace dat bude ještě detailnější. Jednotlivá klíčová slova se zobrazí vlevo v menu browseru.

 

Final Cut Pro X

 

Smart Collections

Organizujete-li svá videa, dalším skvělým nástrojem jsou Smart Collections. Dokáží selektivně najít videa v závislosti na parametrech, které jim zadáte. Smart Collection vytvoříte pravým kliknutím na menu browseru a zvolíte New Smart Collection. Pojmenujte ji podle vašich požadavků a dvojklikem otevřete samotné nastavení sbírky.

Tlačítkem + přidáte parametry, které prohledává. Můžete například vytvořit sbírku, která najde všechna videa s Full HD rozlišením, 50ti snímky za sekundu a specifickým datumem vytvoření. Čím více věnujete organizaci dat na začátku, tím máte více možností, jak pomocí Smart Collections selektovat přesně ty snímky, které potřebujete. Smart Collections se hodí do rozsáhlých knihoven zejména s několika projekty.

 

Final Cut Pro X

 

Roles

Roles jsou do jisté míry odpovědí Applu na klasické trackové prostředí ostatních programů. Umožní vám přiřadit videím jakousi skupinu, s kterou lze dále pracovat. První funkcí je možnost barevného oddělení záběrů. Často využívám pro každou kameru v knihovně jinou roli s různou barvou. Jejich nastavení naleznete v záložce Index.

 

Final Cut Pro X

 

Mnohem více možností při využívání rolí pak umožňuje u zvuku. Final Cut defaultně nabízí zvukové role Dialog, Effects a Music, vy si je samozřejmě můžete editovat a přidat nové. Konkrétní role lze vizuálně osamostatnit zkratkou Shift + L, vertikálně přesouvat v časové ose a hromadně aplikovat efekty nebo změnu hlasitosti pro celou roli najednou.

V nejnovější verzi FCPX je možné exportovat každou roli zvlášť jako samostatný zvukový soubor. Tuto funkci využijete zejména v případě, že předáváte data pro audio mastering nebo máte několik audio jazykových mutací. Před exportem lze konkrétní role vypnout, a vy tak můžete uložit projekt například bez hudebního podkladu.

 

Zkratky

Znalost a využívání zkratek je velká pomoc v každém programu. Final Cut v základu nabízí přiřazené zkratky téměř ke každé funkci, ale můžete si vytvořit i vlastní nebo změnit stávající. Můžete importovat nastavení zkratek i ze souboru, takže při práci na více počítačích je možné mít vlastní profil. Nastavení naleznete v menu v záložce Final Cut Pro → Commands.

Rozhodně je dobré zažít si zkratky pro základní nástroje a funkce. Často se totiž stává, že omylem zapnete nebo vypnete danou funkci a zbytečně pak hledáte odpověď na internetu. Nutno také podotknout, že ne všechny zkratky fungují správně ve spojení s českou klávesnicí.

Doporučuji vyzkoušet a zapamatovat si zkratky z obrázku, dále S pro Skimming (přehrávání kurzorem) a N pro Snapping (přichycování kurzoru).

 

Final Cut Pro X

 

Těchto 5 tipů vám jistě usnadní práci a už tak intuitivní aplikace jako je Final Cut Pro X se stane ještě intuitivnější. Pokud byste rádi věděli o FCPX více a chtěli byste si vyzkoušet další tipy a triky, připravili jsme pro vás kurz Final Cut Pro X.