Tým Pixelmatoru inovoval tento týden jak původní Pixelmator, tak i Pixelmator Pro pro macOS X. Obě aplikace se dočkali nejen oprav chyb, ale i nových funkcí, které uživatelé dostali jako vánoční dárek zdarma.

Klasický Pixelmator

Přestože klasický Pixelmator již není hlavní aplikací a tým se soustřeďuje na vývoj nové verze Pixelmator Pro, i nadále aktualizuje i původní aplikaci. V první řadě se původní Pixelmator dočkal plné kompatibility s macOS X Mojave a to včetně částečné podpory dark modu. Novinkou v aktuální verzi 3.8 je podpora SVG fontů, která rozšiřuje možnosti práce s textem. Přibyla podpora Continuity kamery a lepší podpora formátu HEIF.

Opravy chyb se týkají zejména Quick Selection Tool, Light Leak efektu a vrstev s tvary.

Pixelmator Pro 1.2.3

Nový Pixelmator Pro se dočkal mnohem delšího seznamu novinek. První skupina se týká štětců. Aplikace umí nově načítat uložené tvary štětců ve formátu ABR, štětce mohou mít 2x větší maximální velikost a vývojáři slibují rychlejší a spolehlivější kresbu. Zlepšila se viditelnost štětců v Dark režimu, štětce jde invertovat a vylepšil se náhled velkých štětců.

Vývojáři vylepšili podporu GPU výpočtů na grafických kartách, takže se můžete těšit na rychlejší výběry, korekce barev nebo efektů.

Seznam novinek ve verzi 1.2.3 obsahuje i opravu skoro tří desítek chyb. Žádnou z nich jsem sice v praxi nezaznamenal, ale zejména opravy chyb kolem práce s vrstvami jsou rozhodně důležité.

 

Závěr

Pixelmator i Pixelmator Pro jsou skvělé grafické editory pro macOS X. Je dobře, že vývojáři dál udržují původní verzi aktuální, opravují chyby a doplňují novinky. Pixelmator Pro je s každou novou verzí lepší a lepší. Jako doplněk k Apple Fotkám je skvělou alternativou.

Chcete se naučit pracovat s Pixelmatorem Pro, tak se přihlaste na náš kurz Pixelmator Pro.