Nový „Quasimodo“ je tady. Apple představil nové generace silikonových krytů Smart Battery Case pro iPhone XR a XS/XS Max. Neváhal jsem ani minutu a pro svého Maxe jsem hned pořídil v českém Apple on-line obchodě jeden kus. Konkrétně jsem vybral černou variantu, která mi za dva dny přišla domů. Musím říct, že nabíjecí kryt je velmi kontroverzní a vzbuzuje u lidí řadu emocí. Jak jsem s ním spokojený?

Na kurzu iPhone: efektivní pracovní zařízení vždy říkám, že iPhone má sloužit mě a né opačně. Je to můj prodloužený mozek, chytrá asistentka a pracovní zařízení v jednom, které potřebuji využít na maximum. Jsou tedy situace, kdy oželím design ve prospěch funkčnosti, například během cestování, fotografování, natáčení videa nebo prezentování. Jednoduše řečeno, šťáva se hodí. Druhořadým efektem je šetření baterie iPhonu a jeho nabíjecích cyklů.

Těžký, ale padne do ruky

Apple Smart Battery Case vychází z klasického silikonového Apple krytu. Na výběr máte dvě barvy – černou a bílou. Na zádech pak naleznete kontroverzní hrb, který ukrývá baterii. Oproti předchozím generacím se však baterie rozprostřela po větší části obalu, tedy zasahuje od spodní hrany až pod čočku fotoaparátu. Velmi se mi líbí, že hrany jsou zaoblené a obal tak dobře padne do ruky. Dole pak naleznete nabíjecí Lightning konektor, který kromě nabíjení iPhonu a obalu můžete využít i pro připojení sluchátek, příslušenství nebo v automobilu ke CarPlay. Nic nového.

Co je však nové, je podpora bezdrátového Qi nabíjení. Kryt tak můžete nabíjet nejen pomocí kabelu, ale i jakékoliv bezdrátové podložky. Po přiložení na nabíječku se tak začne nabíjet iPhone i kryt současně. V praxi však záleží na výkonu nabíječky, vždy tak platí, že první se nabije iPhone a následně až obal. Samozřejmě jsem vyzkoušel všechny metody a nejlepších výsledků jsem dosáhl, když jsem iPhone se Smart Battery Case nabíjel pomocí kabelu Lightning na USB-C, který poháněla nabíječka z MacBooku Pro. Současně se nabíjel iPhone i obal a do půl hodiny jsem měl plnou kapacitu.

Informace o stavu nabití pak vidíte po přiložení k nabíječce, kde se na uzamčené obrazovce zobrazí nejen stav iPhonu, ale i krytu. Stav nabití také můžete zkontrolovat skrze widget v Oznamovacím centru. Velkou výhodou je rychlé nabíjení díky podpoře USB Power Delivery (USB-PD) s výkonem až 100 W.

V praxi to pak funguje tak, že Smart Battery Case nabíjí neustále váš iPhone, dokud se úplně nevybije. Až teprve potom začnete využívat baterii ve vašem iPhonu. Reálně se tak můžete bez problémů dostat až na dva dny používání bez potřeby dalšího nabíjení. Apple uvádí, že kryt pro iPhone XS Max nabídne až 37 hodin volání, až 20 hodin používání internetu a až 25 hodin přehrávání videa.

Sporná kapacita baterie

Smart Battery Case by podle prvních informací měl mít kapacitu 1 369 mAh, tedy nižší než pouzdra pro iPhone 6/6S, které mají kapacitu 1 877 mAh a obaly pro iPhone 7, které disponují kapacitou 2 365 mAh. Rene Ritchie z iMore poukázal na to, že sice nový kryt má menší kapacitu, ale produkuje větší 10,1 Wh energie s porovnáním 7,13 Wh u obalu pro iPhone 6/6S a 8,98 Wh u krytu pro iPhone 7.

Kapacita mAh je sice nižší, ale nové obaly mají větší kapacitu, než staré, když zohledníme napětí. Pohybujeme se však stále v teoretických úvahách. Ve výsledku záleží na tom, jak iPhone zatížíte a jak náročné úkony budete provádět. Pro mě je důležité, že mohu bez obav a starostí vyrazit na dlouhý výlet a používat svůj iPhone bez omezení. Mohu v klidu konzumovat digitální obsah, natáčet videa, fotografovat a hrát hry. Daní za tohle všechno je váha a design.

Smart Battery Case se v kapse celkem pronese. Je to pořádný macek, ale lze si na něj zvyknout. Mnoho uživatelů ho vůbec nepotřebuje. Pokud pracujete v kanceláři a máte k dispozici (bezdrátovou) nabíječku, nabíjecí obal nevyužijete. Pokud však hodně cestujete nebo vyrážíte na dovolenou, Smart Battery Case se může hodit. Znám spousty uživatelů, kteří 24 hodinovou baterii v iPhonu ocení. Druhořadým efektem je i větší ochrana vašeho iPhonu při případném pádu a již zmíněné šetření vestavěné baterie iPhonu.

Smart Battery Case můžete zakoupit za 3.490 korun, což rozhodně není málo. Za stejnou cenu bez problémů koupíte výkonnou fast charge bezdrátovou nabíječku nebo potřebné kabely. Výběr je jen na vás.

Chcete svůj iPhone či iPad využívat naplno? Přijďte na naše kurzy iPad: 100% mobilní kancelář a iPhone: efektivní pracovní zařízení.