Jednou z výhod Apple Watch je schopnost identifikovat uživatele. Pokud máte hodinky zabezpečeny PINem, tak zůstávají odemčené po dobu, kdy je máte na ruce. Díky senzorům na spodní straně poznají, že byly sundány z ruky a automaticky se zamknou. Odemčené hodinky tudíž garantují, že je má na ruce ten správný uživatel a Apple toho využil ke snadnému a rychlému odemykání Maců.

 

Jak je odemykání bezpečné?

Jak jsme již řekli, hodinky dokáží kontrolovat kontakt  s rukou uživatele, takže se nemusíte bát toho, že po jejich sundání či odcizení by je mohl někdo zneužít. Jediným úzkým místem bezpečnosti je pouze čtyřmístný číselný PIN. Při častém zadávání na veřejnosti může být odpozorován. Na druhou stranu riziko, že někdo odpozoruje váš PIN a získá váš Mac a hodinky zároveň je většinou minimální. A pokud by se něco takového stalo, pořád můžete zařízení zablokovat přes iCloud.com na dálku.

 

Co je potřeba pro odemykání?

Budete potřebovat Apple Watch libovolné generace s nainstalovanou minimálně WatchOS 3.0. Dále pak Mac, který nemá starý BT modul. Apple uvádí kompatibilitu od modelů mid-2013. Další podmínkou je mít na počítači nainstalován MacOS Sierra či vyšší.

Hodinky musejí mít logicky nastavený PIN. Hodinky i Mac musejí mít přihlášeno stejné AppleID a co je důležité, u AppleID musí být zapnuto dvoufaktorové ověřování. Pokud máte nastavené dvoufázové ověřování, musíte jej nejprve na appleid.apple.com vypnout a nahradit jej dvoufaktorovým.

Odemkání Macu pomocí Apple Watch

Jak odemykání pomocí Apple Watch nastavit?

Na Macu si otevřete Předvolby systému a v nich zvolíte položku Zabezpečení a soukromí. Hned na prvním panelu Obecné je Povolit odemykání Macu z Apple Watch. To zaškrtnete a systém vás požádá o zadání hesla uživatele (s administrátorskými právy). Neplést s heslem k AppleID, které může být jiné! Po jeho ověření se odemykání zapne.

Pokud máte víc než jedny AppleWatch spojené s vašim AppleID, můžete si vybírat, které mohou být pro odemčení Maca použity a které ne.

Odemkání Macu pomocí Apple Watch Odemkání Macu pomocí Apple Watch

Jak odemykání probíhá?

Pokud se přiblížíte k Macu s otevřenou obrazovkou vyžadující přihlášení se svými Apple Watch, proběhne během cca 2 sekund ověření a počítač se odemkne. Hodinky se nemusí dotýkat, stačí  přiblížení na cca 30cm. Nemusíte na nic klikat. V mém případě již tím, že otevírám Macbook s hodinkami na ruce se procedura spustí a Mac se odemkne prakticky okamžitě. Po odemčení vám hodinky zavibrují a zobrazí zprávu o odemčení jako zpětnou kontrolu.

Pokud hodinky nemáte nebo jsou vybité, můžete se samozřejmě přihlásit pomocí hesla.

Na počítačích s více uživatelskými účty si každý uživatel může se svým účtem spojit svoje hodinky a vždy se odemkne příslušný uživatelský účet.

Odemkání Macu pomocí Apple Watch

Závěr

Odemykání Macu pomocí Apple Watch je velice pohodlné a rychlé. Bezpečnost je na velice slušné úrovni, takže se není v zásadě potřeba této funkce bát a zejména u Macbooků, které se odemykají typicky častěji může život opravdu zpříjemnit.

Chcete se dozvědět víc o MacOS Sierra? Přijďte na náš kurz MacOS: Přecházíme na Mac či na kurz MacOS: Jak využít Mac naplno.